FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Jóváhagyták Ukrajna nemzeti PEFC rendszerét is

PEFC Ukrajna: 2021. június 19. szervezetünk ünnepévé vált, rendszerünket a PEFC központ jóváhagyta.

A PEFC-ben tag ukrán szervezet a Nemzeti Önkéntes Erdőtanúsítási Rendszer Egyesület a legutóbbi, amelynek erdőtanúsítási rendszerét jóváhagyták. Ünnepnap ez számunkra, mondta Mariya Maha a PEFC Ukrajna nemzeti titkára. “Hosszú, kétéves út volt, sok kihívással, de sok apró győzelemmel is, és a legnagyobb dolog az, hogy rengeteg szoros kapcsolatot alakítottunk ki az összes érdekelt féllel.” A rendszer kidolgozása után 2020-ban nyújtották be azt jóváhagyásra. Az ilyenkor szokásos független szakértői vizsgálatnak és nyilvános egyeztetésnek vetették alá a tervezetet. Ezt követően a PEFC közgyűlése döntött.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a jóváhagyás elősegíti az ukrajnai erdőgazdálkodás átalakulását, hogy a világpiac felé nyersanyag forrásból késztermék-értékesítővé válhassanak” – folytatta Mariya. „Segíteni fog az ukrán termékek iránti kereslet növelésében, ami ezen a területen befektetésekhez és gazdaságunk növekedéséhez vezet, valamint támogatni fogja hazánkat a fenntartható fejlődésben. Arra is számítunk, hogy növekedni fog az ukrajnai erdőmunkások iránti bizalom, ami lehetővé teszi számunkra, hogy szoros kapcsolatot építsünk ki az összes érdekelt féllel. Ennek fontos következményei lesznek a közös erdőgazdálkodásra az ember által okozott klímaváltozás hatásainak orvoslásában. Végül a nemzeti erdőgazdálkodási szabvány lehetővé teszi számunkra a fenntartható erdőgazdálkodási rendszer korábbi jogszabályainak és nemzetközi követelményeinek összehangolását.”

Az Egyesület köszönetet mondott minden érintett félnek az együttműködésért. Külön köszönetet mondtak az Ukrán Erdészeti Egyesületnek. Az UEE elnöke, Yuriy Marchuk volt a szabvány kidolgozó munkacsoport elnöke is. A Ukrán Állami Erdőforrás Ügynökség és a PEFC Központ is jelentős segítséget adott, amit szintén nagyon köszönnek.

Forrás: PEFC 2021-07-19

Megjegyzés: A forrás szerinti cikkben elérhető a témához kapcsolódó teljes dokumentáció és az ukrán PEFC szabvány is.

A PEFC központi honlapján megismerhetjük e rendszer legfontosabb adatait.

A PEFC gyors növekedéssel a világ legnagyobb erdőtanúsítási rendszerévé vált mára. Népszerűségük a családi és közösségi erdőtulajdonosok körében bizonyítja a szilárd alapot, amelyre a PEFC épül. Már 330 millió ha erdőt tanúsítottak PEFC szerint, a világ összes tanúsított erdejének 75%-a PEFC szerint tanúsított. Az alábbi térképen láthatóak azon országok, melyekben a PEFC tanúsítás már jelen van. (Itt Magyarország is sötétzölddel jelölt elfogadott szabványa által. Ukrajna pedig még világoszöld a “csak” tagsága alapján. A napokban elfogadott szabványa alapján nyilván hamarosan sötétzöldre váltják színezését.)

A FAGOSZ már az 1990-es évek végén kezdeményezte a PEFC erdőtanúsítási rendszerének magyarországi bevezetését, de akkor ez félresiklott, az akkor ehhez létrehozott egyesületet végül meg kellett szüntetni.

Újabb, nekifutást követően a Magyar Erdőtanúsítási Rendszer NP Kft. vitte sikerre a magyar PEFC szabvány kidolgozását és a PEFC központ általi elfogadását. Így 2017. szeptember 1. óta elérhető a PEFC tanúsítás Magyarországon is. Ugyanakkor erősen sajnálatos, hogy ezzel a lehetőséggel a magyarországi erdőgazdálkodók még nem éltek, pedig az ukránok nyilatkozatából is kitűnik, hogy piaci, értékesítési előny származhatna belőle. A fenti a MER NP Kft. részére kiadott sorszámú PEFC logó. Remélhető, hogy a magyar erdőgazdálkodó cégek és személyek között is lesz, amelyek/akik rájönnek, hogy érdemes lenne beszállniuk e rendszerbe.

Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

100 éve született dr. Szőnyi László

Következő cikk

Beporzók és a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések