FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

MTVSZ – hatékonyabb biodiverzitás célok kellenek

A természetes vagy fenntarthatóan hasznosított erdők és gyepek rendkívül hatékony szénelnyelők, miközben élelmiszert és építőanyagot termelnek, óvják mentális egészségünket és szabályozzák a mikroklímát.

A biológiai sokféleség (biodiverzitás) csökkenése, a természet eltűnése és a fajok kihalása nem csak önmagában, hanem a klímaváltozás szempontjából is súlyos probléma. A természetes vagy fenntarthatóan hasznosított erdők és gyepek rendkívül hatékony szénelnyelők, miközben élelmiszert és építőanyagot termelnek, óvják mentális egészségünket és szabályozzák a mikroklímát.

Az EU és Magyarország világos célkitűzéseket szabott magának a biológiai sokféleség megőrzésére, és soha nem látott összegek állnak rendelkezésünkre gazdaságfejlesztésre. A természetbe történő beruházások mégsem növekednek. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége folyamatosan konzultált a magyar Kormánnyal a Helyreállítási Tervről annak májusi véglegesítéséig, így sikerült megakadályozni a leginkább természetpusztító beruházásokat. Valódi áttörést előidéző javaslataink azonban rendre süket fülekre találtak, annak ellenére, hogy a természettel együttműködő gazdasági fejlesztések kiemelkedő mértékben lennének képesek hozzájárulni a klímacélokhoz. 

 A természet helyreállítása a klímaváltozás fékje, míg pusztulása a klímaváltozás motorja 

 A természet intenzív mezőgazdasági területté alakítása vagy beépítése jelentős mennyiségű szén-dioxiodot szabadít fel a légkörbe és lenullázza a terület szénelnyelő potenciálját. 

Mindeközben a természetes vagy fenntarthatóan hasznosított területek számos ún. ökoszisztéma-szolgáltatást biztosítanak nekünk: a gyepeket állattartásra, az ártereket gyümölcstermesztésre, halastavak kialakítására hasznosíthatjuk. A természetes növényzet óvja a talajt, jótékonyan szabályozza a helyi klímát és vízkörforgást is. A városi zöldfelületek kiemelkedő hőmérséklet-szabályozó képessége közismert: minden növény — az árnyékoló hatáson túl — a fotoszintézis mellékhatásaként is hűti a levegőt. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége nemzetközi partnereivel közös tanulmánya átfogóan elemzi a közép- és kelet európai régió országainak helyreállítási terveit, és világosan rámutat, hogyan szalasztották el a régió kormányai, hogy az EU példa nélküli COVID-19 gazdasági helyreállítási alapját a természet megőrzésére és a klímacélok elérésének bebiztosítására használják fel. 

 A Magyar Természetvédők Szövetsége nemzetközi partnereivel közös tanulmánya innen letölthető

forrás: greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kaszáló tábor a Mátrában

Következő cikk

Varázslatos élővilág a HortobágyonStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések