FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül

A Budai-hegységben, Telki, Nagykovácsi környékén túrázók kihagyhatatlan pihenője, Fekete István regényeinek illusztrátora, Csergezán Pál tájkép és vadászfestő egykori alkotóhelye, a közel 5 ezer négyzetméteres erdei tisztással körülvett Anna-lak ismét várja a kirándulókat.

A férőhelyek és a vizesblokkok száma megduplázódott, az energiát pedig teljes mértékben megújuló forrásból nyeri az immár 22 főt is fogadni képes, július elején átadott, megújult szálláshely.

A XX. század elején épült szálláshely eredetileg erdészlaknak készült és évtizedekig zárt volt a túrázók előtt. Az utóbbi évtizedekben azonban már kulcsosházként működött és nagyon népszerű az erdei kirándulók között. A közel ötezer négyzetméteres, tölgyekkel körülvett, napfényes, csendes réten álló Anna-lak magával ragadó hangulatát többek között jól jellemzi, hogy a Fekete István-regények illusztrátora, a közismert természetfestő, Csergezán Pál szeretett alkotóhelye és kívánsága szerinti végső nyughelye is itt van, síremlékét a tisztás szélén álló fák őrzik. Az Anna-lak mellett vezet az út a festőről elnevezett, a Budai-hegység legmagasabb pontján álló modern és merész ívű kilátóhoz, amelyből 100 kilométeres körpanorámát csodálhatunk meg. Jó időben többek között láthatjuk az Alacsony-Tátra csúcsait, a Mátrát, az Esztergomi Bazilikát, a János-hegyet és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn álló a Boldog Özséb kilátót is.

A főváros környéki agglomeráció erdeinek szerepe az elmúlt évtizedekben alapvetően átalakult: 50-60 évvel ezelőtt kifejezetten gazdasági célokat szolgáltak, már azonban ez gyökeresen megváltozott. Előtérbe került az erdők turisztikai, egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe, ezért kiemelt cél az erdők jó állapotának megőrzése. Ehhez a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítő aktív és fenntartható kezelésre és a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére van szükség.” – mondta az átadóünnepségen Szentpéteri Sándor, azt Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével újjászületett Anna-lak a korszerűsítés előtt csak 10 fő számára tudott szállást biztosítani, a fejlesztésnek köszönhetően immár négy szoba alkalmas éjszakai pihenésre, így a pótágyazással akár egy kisebb osztály – 20-22 fő – többnapos kirándulásának, környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet. A több vendég kiszolgálása érdekében a vizesblokkok száma egyről háromra nőtt, a szobák és a konyha pedig új bútorokat kaptak. A környezeti fenntarhatóságot szem előtt tartva, a ház áramellátását teljes egészében megújuló energiából, napelemek segítségével biztosítják, 2,8 kW összteljesítménnyel.

Az Anna-lak kibővítése és felújítása a megnövekedett turisztikai igényeket szolgálja, a XXI. század követelményeire figyelve. A megújuló energia használata nem csak az általunk követett fenntartható erdőgazdálkodásból következik és csökkenti a ház karbonlábnyomát, de reményeink szerint a jövendő vendégek figyelmét is felhívja a környezettudatosságra és a természetkárosítástól mentes, felelős erdőhasználatra – mondta az átadás alkalmából Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

Az Anna-lak átadóeseményén részt vett Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Pilisi Parkerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül további erdei szálláshelyek korszerűsítését és felújítását is elvégezte: a Budakeszi Arborétumban az egykori Arborétum-faház újult meg és így már három szobával rendelkezik, ezzel nyolc fő részére biztosít éjszakai szálláslehetőséget, valamint a közvetlen szomszédságában található fedett közösségi tér is létesült. A Kőhegyi Czibulka János Menedékházban új, a tisztított esővizet felhasználó és a növekvő látogatószámot kiszolgálni képes, nagykapacitású vízrendszer működik, az energiát szintén napelemrendszer szolgáltatja.Az épület konyhája egy külső nyárikonyhával bővült, ezzel nem csak a büfé kínálatának színvonalát emelve, hanem az érkező csoportoknak akár kreatív gasztronómiai programot is nyújthat. Az említett munkálatok – az Anna-lak, az Arborétum-faház, valamint a Kőhegyi Czibulka János Menedékház megújítása – teljes költsége 55 millió forint volt.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Varázslatos élővilág a Hortobágyon

Következő cikk

Lezárult a fejlesztés a kaptárkövek megóvása érdekében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések