FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek – Oroszország

Több mint 190 erdőtűz tombol Szibériában, amelyek együtt nagyobb területet pusztítanak, mint a görög, török, olasz, kanadai és egyesült államokbeli tűzvészek együttvéve. Bár a tüzek rendszeresek a hatalmas országrészben, a Greenpeace ezúttal arra figyelmeztet, hogy Oroszországnak minden eddiginél hatalmasabb katasztrófára kell felkészülnie.

El sem tudjuk képzelni a szibériai tüzek kiterjedését – ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy az ország területe körülbelül két és félszer gyorsabban melegszik, mint a bolygó egésze.

Szibéria, Sakha Köztársaság, 2021. július 25. – egy műholdfelvétel az egyik erdőtűzről (ez itt nagyjából egy Budapestnyi égő/leégett terület…)
This image captured by the Copernicus Sentinel-2 mission shows one of the many forest fires in the Sakha Republic, Siberia, on July 25, 2021. The image has been processed using the mission’s shortwave-infrared band to identify the active fires. Large clouds of smoke can be seen blowing in a southeast direction, while burn scars are visible in dark brown. Credit: Contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Korábban sok tűzzel nem foglalkoztak a hatóságok, mert egyrészt ezek egy természetes ciklus részei, másrészt Szibéria olyan hatalmas, hogy még a nagyobb tüzek sem érintettek lakott területet vagy érzékeny infrastruktúrát. Most azonban embereket kellett kitelepíteni otthonaikból, illetve több utat és repülőteret is le kellett zárni. A klímaszakértők attól tartanak, hogy az idei tüzek a globális felmelegedés következményei.

forrás: EuroNews

Előző cikk

Erdőtüzek - Törökország

Következő cikk

Faanyagpiac, mi lesz veled?




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version