FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A propikonazolnak nincs alternatívája a faanyagvédelemben

A CEI-Bois, az EuroWindoor és az SBS felszólít a faablakok és ajtók favédő szereiben használt propikonazol jóváhagyásának megújítására.

A propikonazolra néhány okból szükség van a fafeldolgozó iparban. A párás európai éghajlat és bizonyos szabályozási követelmények, amelyeket számos európai szabvány tartalmaz, például az EN 599-1 és az EN 335, szükségessé teszi a fa szárny és a keret kezelését a gombatámadások ellen. Ez növeli a fa felhasználását az építőipari termékekben, pontosabban az ablakokban és ajtókban. A fa ablak- és ajtógyártók jelenleg a jóváhagyott hatóanyagot, a propikonazolt használják egy vagy két másik hatóanyaggal (tebukonazol és/vagy jodopropinil-butil-karbamát (IPBC)) kombinálva a fa impregnálásakor. Ez a kombináció elengedhetetlen a hatóanyagok teljes mennyiségének minimálisra csökkentéséhez, az impregnáló termék koncentrációjának korlátozásához, és ugyanakkor biztosítja az ablakok és ajtók hosszú élettartamát.

A CEI-Bois, az EuroWindoor és a Small Business Standards (SBS) közzétették frissített állásfoglalásukat, amely új tanulmányok eredményeit tartalmazza, amelyek megvizsgálják a faablakok és ajtók favédő szereiben lévő propikonazol lehetséges alternatíváit. A tanulmányok nem mutatnak megfelelő biocid alternatívát a propikonazolra az építőipar fenntartható faalapú termékei számára. Ezért a három szövetség felszólít a propikonazol jóváhagyásának megújítására, és meghirdeti a köz- és magánszféra közötti partnerségre vonatkozó meghívását a hosszú távú fenntartható alternatívák kifejlesztésére.

A propikonazol lejárati dátumát 2021. március 31-ről 2022. december 31-re tolták, így az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) több időt kapott az értékelésre. Ennek az értékelésnek a része a nyilvános konzultáció a propikonazol lehetséges alternatíváiról vagy helyettesítőiről. A konzultációra való tekintettel tanulmányokat végeztek 9 európai országban, hogy az elmúlt hónapokban megvizsgálják a megfelelő alternatív favédőszereket. Az eredmények riasztóak a fafeldolgozó ipar számára.

A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy jelenleg nincsenek megfelelő termékek, amelyek mentesek propikonazoltól, tebukonazoltól és IPBC -től. A propikonazol betiltása ezért problémás lenne a fafeldolgozó ipar számára, mivel a tebukonazol és az IPBC is felülvizsgálat alatt áll, és hamarosan lejárnak: 2022. 09. 30. (tebukonazol) és 2022. 12. 31. (IPBC). A propikonazol esetleges betiltása 2023 januárjában hagyná a fafeldolgozó ipart anélkül, hogy használatra kész biocid termék lenne. Sok fatermék nem rendelkezne megfelelő védelemmel külső tényezők, például eső vagy gombák ellen, ami az anyag gyors romlását eredményezi. Ez nem fenntartható, és gazdaságilag sem életképes.

A felújítási hullám stratégiájában az Európai Bizottság rámutat arra, hogy a fa értékes természeti alapú építőanyag, mivel kettős előnyökkel járhat: „az épületek szén-dioxid-kibocsátásának tárolása és a hagyományos építőanyagok előállításához szükséges kibocsátások elkerülése”. Az Európai Unió számára a fejlesztés önellátó, hiszen a zöld megállapodásban azt a célt tűzte ki, hogy több szerves építőanyagot használjon fel, és az első klímasemleges kontinenssé váljon, amely szempont az újonnan bemutatott Fit-for-55 csomaggal még inkább a középpontban áll az Európai Bizottságnál.

A propikonazol jóváhagyásának megújítása nélkül sok faanyag felhasználót kizárnának a piacról, és kénytelenek lennének más építőanyagokat használni, ellentétben az Európai Unió éghajlati ambícióival. A kizárás oka a lombosfa és a fenyő tulajdonságainak különbsége, valamint a biocidek szükségessége, különösen a fenyő esetében (amint azt a közös álláspont I. mellékletében kifejtettük). Ennek következménye a felhasznált fafafaj megváltozása lenne, mivel az EU-ból származó klasszikus fafajok (pl. Svédország, Alpok) bizonyos esetekben már nem használhatók, és más, az EU-n kívülről származó fafajokkal kell helyettesíteni azokat. A favédő szerek felhasználói számára az olyan gyakorlati megoldás kidolgozása a prioritás, amely biztosítja a fa fenntartható anyagként használatát, nem pedig egy adott vegyi anyag védelme.

Ezért a CEI-Bois, az EuroWindoor és az SBS támogatja az alábbi döntést a faablak- és ajtóipar relevanciájának fenntartása érdekében: A propikonazol jóváhagyásának megújítása mindaddig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő helyettesítő, tesztelt és értékelt szer a fa nyílászárókhoz.

A CEI-Bois, az EuroWindoor és az SBS szintén meg kívánja újítani és újra ajánlani azt a felhívását, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul kezdeményezze a köz- és magánszféra közötti partnerséget (public-private partnership) a favédő szerekkel kapcsolatban, ahol a hatóságok és az iparág megállapodhat a biocid termékeket tartalmazó fenntartható alternatívákról, a hatóanyagokról: propikonazol, tebukonazol és IPBC. Az európai hatóságokhoz az év elején tett első kezdeményezést arra, hogy megfelelő terméket találjanak a propikonazol helyett, elutasították. Mindazonáltal van remény arra, hogy hosszú távon összefogunk, hogy megoldást találjunk.

A 3 szervezet 10 oldalas részletes közös állásfoglalása (2021. augusztus, pdf, angolul) a propikonazollal kapcsolatban. Kitérnek a fenyő és a lombos fafajok eltérő tulajdonságaira. Részletesen bemutatják a problémát.

Forrás: CEI-Bois, azon belül: a téma sajtóanyaga.

Kiegészítés: Propiconazole (Wikipédia angol szócikkéből a lényeg): A propikonazol egy triazol gombaölő szer, más néven DMI, vagy demetilációt gátló gombaölő szer, mivel kötődik és gátolja a 14-alfa-demetiláz enzimet az ergoszterin prekurzor demetilezésétől. E demetilezési lépés nélkül az ergoszterolok nem épülnek be a növekvő gombasejtek membránjaiba, és a sejtek növekedése leáll.

E hatóanyaggal többféle növényvédő szer is készül. A „propikonazol” szóra számos találat érhető el magyarul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti tájékoztató kampány

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 90., 2021/36. adás



Stihl
(x) hirdetés