FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Botanikus Kertek Világszövetsége

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) olyan szervezet, amelynek a világ több mint 100 országában több mint 650 botanikus kert a tagja s ezeket képviseli. Független egyesült-királysági jótékonysági szervezet, amelyet 1987-ben hoztak létre, hogy összekapcsolják a világ botanikus kertjeit a növénymegőrzés globális hálózatával. 2021. szeptemberében 5 évi munka után tetté közzé a Világ Fáinak Állapota c. jelentésüket, bemutatva, hogy merre mely fajok a leginkább veszélyeztetettek.

Honlapjuk szerint: “Célunk, hogy támogassuk tagjainkat és a tágabb természetvédelmi közösséget, hogy tudásunkat és szakértelmünket felhasználhassuk a kihalás előtt álló növények fenyegetésének megfordítására. Víziónk olyan világ, amelyben a növények sokféleségét értékelik, biztonságosak és minden életet támogatnak, és küldetésünk: A botanikus kertek mozgósítása és partnerek bevonása a növények sokféleségének biztosításába az emberek és a bolygó jóléte érdekében.

Innentől a honlap teljes ismertetése reménytelen feladat lenne, mert oly sokoldalú és terjedelmes. Lehet keresni növényekre, botankertekre, stb érdemes barangolni a honlapjukon.

A honlapon megtalálható magyarországi botanikus kertek.

A Soproni Egyetem részéről valaki jelezhetné nekik, hogy megváltozott az egyetem neve.

Csak próbaként: A Robinia pseudocacia-ra keresve azt találtam, hogy a 95 találat között szerepel a ‘Pusztavacs’ és a ‘Nyírségi’ is. Általában Robinia-ból pedig 192 a találat.

2021. szeptemberében tették közzé a A Világ Fáinak Állapota című jelentésüket. (52 oldal, pdf, angol) “A globális fafelmérés és értékelés révén az elmúlt öt évben intenzív kutatásokat végeztek, hogy összegyűjtsék a kihalás kockázatával kapcsolatos információkat világszerte 58.497 fafajról. Ma már tudjuk, hogy a fafajok 30%-át fenyegeti a kihalás, és legalább 142 fafajt nyilvánítanak kihaltnak. A fafajokat érintő fenyegetések elsősorban az erdőirtás és az élőhelyek elvesztésének egyéb formái, a fa és egyéb termékek közvetlen kiaknázása, valamint az invazív kártevők és betegségek terjedése. Az éghajlatváltozásnak is egyértelműen mérhető hatása van.”

A fafajok megismerése és azok állapota, a botanikus kertek iránt érdeklődők számára kifejezetten hasznos a BCGI honlapja.

Forrás: bcgi.org
SzF: MM

Előző cikk
pathway between green trees

Bakonyerdő Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja

Következő cikk

Fabunio Design Selection



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések