FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Soproni diákok tették szebbé a botanikus kertet

A 100 éves jubileumra megszépült a város egyik büszkesége. A Soproni Egyetem 17 hektáros Botanikus Kertjében önkéntesek tevékenykedtek április 28-án azzal a céllal, hogy a kert a 2022-es jubileumi évfordulóját teljes pompájában fogadhassa. Délelőtt közel 160 középiskolás diák érkezett a kertbe, akiket a Soproni Egyetem hallgatói és a Botanikus Kert dolgozói irányítottak a munkálatokban: hulladékot gyűjtöttek, száraz ágakat és sarjakat távolítottak el.

A Soproni Egyetem hazánk kiemelten fontos zöld egyeteme, melynek képzései és kutatási területei a fenntarthatóságot állítják középpontba, mindennek fontos helyszíne a Botanikus Kert. Az itt megrendezett önkéntes program nem csupán a kert szebbé tételét tűzte ki célul, hanem szemléletformáló funkcióval is bír: megmutatja a jövő egyetemistái számára, hogy környezetünk védelmében aktívan kell cselekedni.

Az egyetem nemcsak fenntartható tárgyakat oktat, hanem közvetíti a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletmódot is. Ennek jegyében hirdettük meg ezt a mostani programot, mely nem csak a Kert szépítéséről szól, hanem az összefogás fontosságáról, az ember és a természet kapcsolatának erősítéséről, a környezettudatosságra nevelésről és nem utolsó sorban az egyetemi hallgatók és a középiskolás diákok közti kapcsolat erősítéséről.” – mondta Péterfalvi Ágnes, a Botanikus Kert vezetője.

A mai botanikus kert helyén a 19. században még szántóföldek, gyümölcsösök és zöldségeskertek voltak. Később a területet a kastélyparkok mintájára fásították be, innen származnak a kert idős fái: többek között vadgesztenyék, tölgyek, hársak, platánok. A kert kialakításától kezdve sok növényfajjal gazdagodott, és a mai napig gyarapszik. A növényzet változatosságának köszönhetően ma gazdag madárvilággal is rendelkezik.

Egy közös cél érdekében szinte minden soproni középiskola képviseltette magát, közel 200 diákkal, akiket egyetemi hallgatók és a Botanikus Kert dolgozói kalauzoltak a parcellákban. A Sopron Holding Zöldterület-gazdálkodási divíziója is részt vett az Önkéntes napon, kézi szerszámokkal és nagy teljesítményű lombgyűjtő géppel gyorsítva a munkát. Köszönetképpen minden önkéntes egy-egy növénykét vihetett haza magával, illetve az iskolák emlékfát kaptak ajándékba a Botanikus Kertből.

A diákoknak Instagram játékot is szerveztünk: szelfit készítettek a délelőtt folyamán a Botanikus Kertben, amit aztán feltöltöttek, megjelölve az egyetemet. Akik részt vettek a játékban, azok között 5 darab ajándékcsomagot sorsoltunk ki.” – mondta Péterfalvi Ágnes.

Forrás: SOE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hat izgalmas hazai szurdokvölgy a túrázóknak

Következő cikk

A harmadik faipartörténeti könyv



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések