FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

6 európai szervezet közös nyilatkozata: tisztázni valók az EU új Erdőstratégiájával kapcsolatban

Az európai erdőtulajdonosok és gazdálkodók felhívása az EU Erdőstratégiája céljainak és az ennek alapján teendők tisztázására. „A 2030-ig szóló új EU Erdészeti Stratégiának világos célkitűzésekre és megvalósítható koherens intézkedésekre van szüksége” – ez volt az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók üzenete az európai politikai döntéshozóknak az Európai Erdőtulajdonosok Konferenciájáról. A 2021. október 4-én Bécsben rendezett konferencia európai és nemzeti erdőtulajdonosi szervezeteket, állami erdészeti szervezeteket és európai parlamenti képviselőket tömörített, hogy megvitassák az új uniós Erdészeti Stratégiát. A konferencia során a CEPF, az EUSTAFOR, a Copa-Cogeca, az ELO, az USSE és a FECOF közös álláspontot mutatott be az új stratégiáról, amely megismétli a Bécsben felvetett aggályokat.

A konferencia résztvevői komoly aggodalmuknak adtak hangot, mivel az új stratégia aláássa a fenntartható és multifunkcionális erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pilléreinek jelenlegi egyensúlyát az EU-ban. Az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók a legaktívabbak és legtámogatóbbak voltak az új Stratégiával kapcsolatban, és meg voltak győződve arról, hogy erre szükség van az ágazat kihívásainak és lehetőségeinek jobb kezeléséhez, valamint az új zöld megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez az uniós szintű következetes és jól összehangolt keret révén. Ezek a remények azonban meghiúsultak az új stratégiával.

A konferencián bemutatott közös állásfoglalás elmagyarázza azokat a fő okokat, amelyek miatt az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók nagyon aggódnak a Stratégia miatt, és nem tartják azt megfelelőnek. A dokumentum emellett felvet néhány kulcsfontosságú kérdést és megjegyzést a stratégia végrehajtásával kapcsolatban. Négy olyan intézkedést emel ki, amelyeket a stratégiában bejelentettek, és amelyek további pontosításokra és magyarázatokra szorulnak ezen kezdeményezések továbbfejlesztése előtt:

  1. Új uniós mutatók, küszöbértékek és tartományok a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatban
  2. Új, önkéntes, természetközeli uniós erdőgazdálkodási tanúsítási rendszer
  3. Az ökoszisztéma-szolgáltatásokért fizetett díjak fejlesztése
  4. Új jogalkotási javaslat az uniós erdőmegfigyelésről, jelentésekről és adatgyűjtésről

Az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók elismerik az uniós célkitűzések elérésének fontosságát, és eltökélték, hogy teljesítik a részüket. Ha azonban az erdőkkel kapcsolatos uniós politikák továbbra sem koherensek, és figyelmen kívül hagyják az erdőgazdálkodók hozzájárulását és aggodalmait, és e politikák végrehajtásáért végső felelősséget kapnak, akkor nagy a megvalósíthatatlanság kockázata. Az erdőtulajdonosoknak és -gazdálkodóknak sok tétje (kockázata) van erdeikben. Ahhoz, hogy motiváltak maradhassanak, és hozzájárulhassanak a vidéki térségek és az EU gazdasága hosszú távú életképességéhez, szükségük van az európai politikai döntéshozók konstruktív jelzésére.

A 4 oldalas melléklet, a pozíciós irat részletesen is kifejti a fentieket. (angol)

Forrás: Az EUSTAFOR mai hírlevele

Kapcsolódó:
Az új uniós erdészeti stratégia jelentős pontosítását kérik az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók (NAK/2021-10-06)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőterületek jogszerű használata

Következő cikk

6 EU miniszter közös nyilatkozata az erdészeti együttműködésről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések