FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mennyire természetközeli az európai erdőgazdálkodás?

Az EUSTAFOR (állami erdőgazdálkodók) és a CEPF (magánerdő tulajdonosok) március 10-re közösen szerveztek webináriumot a természetközeli(bb) erdőgazdálkodásról.

Az EU ambiciózus éghajlattal és biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzéseihez való hozzájárulás érdekében a Bizottság iránymutatást dolgoz ki a “természetközelibb” erdőgazdálkodásról. A téma körül folyó vita nagyon polarizált. A kiegyensúlyozottabb vita érdekében az európai erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok képviselői szakértői webináriumot szerveztek a kérdés megvitatására: “Mennyire “természetközeli” az európai erdőgazdálkodás?” Az esemény fő céljai között szerepelt annak tisztázása, hogy mit lehet “természetközeli(bb)” erdőgazdálkodás alatt érteni, és mi lehet a legjobb stratégia az unió erdeinek jövője szempontjából: az aktív védelem vagy a passzív megőrzés.

A rendezvényen több mint 200 résztvevővel együtt magas szintű kutatási szakértők vettek részt, akik Európa számos régiójából érkeztek.

A meghívott szakértők adatokat szolgáltattak az európai erdők jelenlegi állapotáról, és megvitatták a hosszú távú egészségük és ellenálló képességük biztosításához szükséges jövőbeli lehetőségeket és intézkedéseket. Az Európa-szerte megtalálható erdőtípusok nagyfokú változatossága szükségessé teszi a különböző megközelítések és intézkedések bevonását mind uniós, mind nemzeti szinten.

Napjainkban a fenntartható erdőgazdálkodás Európában a természetes folyamatokat utánzó erdőgazdálkodási megközelítések nagy változatosságát kínálja. Ezért kulcsfontosságú az Európában jelenleg alkalmazott erdőgazdálkodási gyakorlatok jobb magyarázata, hogy értékelni lehessen azokat, amikor összehasonlítjuk azzal, amit a helyi viszonyok között “természetközeli(bb)” erdőgazdálkodásként lehet meghatározni. A helyes gyakorlatok megerősítése megvalósítható út lehet, feltéve, hogy nem alkalmaznak egyformán érvényes szabályokat, és biztosítják az egyensúlyt a környezeti, társadalmi és gazdasági pillérek között.

Az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók tisztában vannak az uniós célkitűzések elérésének fontosságával, és nyitottak a további együttműködésre, valamint a politikai döntéshozókkal és más érintett szereplőkkel a szinergiák megtalálására. Tagjaink gazdag terepi tapasztalatait felajánljuk, hogy hozzájáruljunk az uniós erdészeti szakpolitikai vitákhoz. Reméljük, hogy ez a webinárium ugródeszkaként szolgál majd a “természetközeli(bb)” erdőgazdálkodásról szóló további vitában.

Forrás: EUSTAFOR és CEPF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Most, vagy soha?

Következő cikk

Év Fája - hamarosan jelölhetsz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések