FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

6 EU miniszter közös nyilatkozata az erdészeti együttműködésről

2021. október 5-én az öt, erdőben gazdag EU-ország – Finnország, Svédország, Németország, Szlovákia és Ausztria – erdészeti miniszterei informális találkozón vettek részt Bécsben. A találkozót Ausztria kezdeményezte. A szlovén elnökség is képviseltette magát. A találkozó után a miniszterek közös nyilatkozatot tettek közzé az erdészeti együttműködés előmozdításáról, amelyet Franciaország is támogat.

A miniszterek által megtárgyalt témák az alábbiak voltak.

A fenntartható erdőgazdálkodás meghatározásának továbbra is a FOREST EUROPE folyamatban leírtakon kell alapulnia, amely 1990 óta támogatja az európai erdészeti együttműködést. Ebben a folyamatban, amely magában foglalja az erdészeti miniszterek rendszeres találkozóit is, folyamatos erőfeszítéseket tesznek a kritériumok és mutatók meghatározására az erdők fenntartható kezeléséhez és használatához, valamint a kapcsolódó nyomon követési és jelentési rendszerek kialakítására.

Az erdőkkel kapcsolatos döntések meghozatalakor kellően el kell ismerni az erdészeti ágazat szakértelmét és a különböző generációkban több generáció alatt felhalmozott tudást. A nemzeti erdőpolitikák és jogszabályok évtizedek óta hozzájárulnak a magas színvonalú ismeretek és szakértelem fejlesztéséhez, amelyeket szintén sikeresen hasznosítottak. Az erdőkkel kapcsolatos megoldásokat az erdőtulajdonosok és az erdészeti szakemberek gyakorlati tapasztalatai és szilárd tudományos munka támogatta.

Sok erdészeti politikai kérdés olyan, hogy összehangolásra és közös fellépésre van szükség, ezért fontos előmozdítani az együttműködést az EU tagállamai, az Európai Bizottság és a régió más kulcsfontosságú partnerei között. Sok erdővel kapcsolatos kérdés hatással van az országos és ágazati határokon túlra, beleértve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint a biológiai sokféleség és a biocirkuláris gazdaság előmozdításával kapcsolatos kihívásokat is. Az együttműködésnek nyitottnak, átfogónak és befogadónak kell lennie.

„Az erdőpolitikával kapcsolatos döntéseket az országokban hozzák meg. Ugyanakkor fontos, hogy erősítsük együttműködésünket és osszuk meg egymással a legjobb gyakorlatokat, figyelembe véve az erdőhasználat általános fenntarthatóságát is. Az is döntő fontosságú, hogy a piaci alapú ösztönzők irányítsák az erdőtulajdonosokat arra, hogy megfelelően vigyázzanak erdeikre. A nemzeti erdőleltárak és az erdőkkel kapcsolatos egyéb információk szilárd alapot nyújtanak a megbízható döntéshozatalhoz” – mondta beszédében Jari Leppä földművelésügyi és erdészeti miniszter.

Forrás: Finnország Kormánya

Észrevétel:

Miniszterekhez illően kifinomult és udvarias, ugyanakkor határozott állásfoglalás.

Kapcsolódó:

6 európai szervezet közös nyilatkozata: tisztázni valók az EU új Erdőstratégiájával kapcsolatban (FATÁJ 2021-10-05)

Tehát október 4-én találkoztak Bécsben az érdekképviseleti szervezetek és másnap 5-én ugyanabban a városban az erdészeti miniszterek. Talán nem véletlenül.

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

6 európai szervezet közös nyilatkozata: tisztázni valók az EU új Erdőstratégiájával kapcsolatban

Következő cikk

Ombudsman emlékfája az Őrségben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések