FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 97., 2021/43. adás

Emlékkereszt szentelés a Sasbérci kilátónál / Komlószüretelés Kastélyosdombón / Magyar vizsla – a hazai vadászkutya / Természetfotózás – várva a tökéletes pillanatra… / Vadvilág – Indul a muflonok erdei koncertje / Erdő Ernő bácsi meséi – Helyes viselkedés az erdőben / Magyarságunk gyökere: a solymászat

Emlékkereszt szentelés a Sasbérci kilátónál

A bujáki Sasbérci kilátó 2002-ben nyitotta meg kapuit a látogatók számára. Sasbérc a 466 méterével a Cserhát legmagasabb pontja. A kilátóból csodálatos kilátás tárul a látogató elé a Börzsönytől egészen a Mátráig. Igazán szerencsések azok, akik jó időt fognak ki, ugyanis ekkor a Tátrát is meg lehet pillantani. A kilátó impozáns környéke egy szakrális emlékhellyel is bővült. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. egy emlékkereszt felállításával tiszteleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt.

Komlószüretelés Kastélyosdombón

Az elmúlt évtizedekben a hazai mezőgazdaságból szinte teljesen eltűnt a komlótermesztés. Ezt a hiányt kívánta újjáéleszteni Kastélyosdombón az Ökumenikus Segélyszervezet 3 éve indult programja, mely természetesen az Agrárminisztérium támogatásával zajlik. A kezdeményezés növeli a jó minőségű, hazai alapanyagokat a sörgyártásban. Emellett pedig hozzájárul a hátrányos helyzetű régióban élő családok megélhetéséhez. A két évvel ezelőtt Kastélyosdombón telepített 1 hektár helyett idén már 13 hektáron található komlóültetvény.

Magyar vizsla – a hazai vadászkutya

A magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb hazai vadászkutya. Kiváló szaglásukkal, intelligenciájukkal, valamint sokoldalúságukkal kiváló társaik a vadászoknak. Természetesen házikedvencként is tökéletes, egy-egy bemutató során pedig testközelből is megismerhetjük ezt a nagyon barátságos ebet.

Természetfotózás – várva a tökéletes pillanatra…

Aki a természetben kellő időt tölt el, csodálatos, megismételhetetlen pillanatoknak lehet részese. Az elhivatott, szakmai tudással felvértezett természetfotós órákat, sokszor napokat tölt el az erdőben, puska helyett objektívével felszerelkezve, várva a tökéletes pillanatot. Mesterházi József kiállításának képei is megragadják a pillanatot, hogy annak minden apró részletét a közönség is megcsodálhassa.

Vadvilág – Indul a muflonok erdei koncertje

Noha mindeddig a magyar erdők-mezők nagy hármas eseménysoráról, az őznászról, a gímek szarvasbőgéséről, valamint a dámok barcogásáról beszéltünk, van itt még egy jövevény, mely november elején teszi mozgalmassá az erdők életét az őshonos nagyvadak után, jellegzetes párzási hangjával a berregéssel.

Erdő Ernő bácsi meséi – Helyes viselkedés az erdőben

Az erdőben állatok és növények élnek, táplálkoznak és pihennek. Az embernek tekintettel kell lennie az erdőben lakó élőlények életteréről, ezért körültekintően szükséges viselkedni. Szemetelni, hangoskodni tilos!

Magyarságunk gyökere: a solymászat

A solymászat hagyományőrző szerepe vitathatatlan, hiszen legalább 4000 éves múltra tekint vissza. A Honfoglaláskor már egy solymászatot magasan művelő nép jött a Kárpát-medencébe. A sólyom, mint ragadozó madár, számtalan vadász segítségére volt már a magyar vadásztörténelem elmúlt sok száz éve alatt.

A teljes adás (26:00)

– Emlékkereszt szentelés a Sasbérci kilátónál
– Komlószüretelés Kastélyosdombón
– Magyar vizsla – a hazai vadászkutya
– Természetfotózás – várva a tökéletes pillanatra…
– Vadvilág – Indul a muflonok erdei koncertje
– Erdő Ernő bácsi meséi – Helyes viselkedés az erdőben
– Magyarságunk gyökere: a solymászat

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ágazati összefogás a fenntartható fagazdálkodásért

Következő cikk

Vidd haza a szemeted!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések