FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gólyaláb és tengerifenyő

Franciaország dél-nyugati részén Landes megyében csak mocsár és futóhomok volt. Birkapásztorkodásból éltek, s gólyalábon jártak. Az 1800-as évek közepén kezdték lecsapolni és tengerifenyő telepítéssel fogták meg a futóhomokot. Mára mintegy egymillió hektáros tengerifenyő ültetvény van ott.

Nos, érdekes történet. A talált forrásokat nem idézem ide teljes terjedelmükben, de érdemes azokat elolvasni, hogy megismerhessük ezen óriási táj-átalakítási, erdőtelepítési történetet.

Jean Louis Gintrac (1808-1886): Habitants des Landes

Ebből a cikkből a gólyaláb használatot ismerhetjük meg: A francia megye, ahol mindenki gólyalábakon járt

A senior.hu helyen is olvashatunk a gólyalábas juhászokról.

A Landes erdő bemutatása a Wikipédián angolul. (németre, franciára is váltani lehet, magyar változat sajnos nincs.)

Pinus pinaster, Forrás: Wikipédia

No és persze ilyen jelentős erdészeti ügyről az Erdészeti Lapokban is van cikk: (2000. január) dr. Tóth János: Európa legnagyobb mesterséges erdeje az Atlanti-óceán francia partján

Dr. Tóth János (aki 27 évig dolgozott mint kutató az Avignoni Erdészeti Tudományos Kutató Intézetnél) így írta le ezt az erdőt: “Először is az 1 millió ha-os tengerifenyő állomány mint „monokultúra” veszélyesnek és monotonnak látszik az első benyomásra. Tényleg, amikor tűz-, rovar- vagy gombakár van, ezek terjedése sokkal gyorsabb, mint az elegyes állományokban. Ennek ellenére több, mint egy évszázad óta az állomány elég stabilnak mondható. Ami a monoton jellegét illeti, mint egyedüli fafaj, ez sem igen látszik, mivel a fiatal, középkorú és idősebb állományok váltogatják egymást. A második koronaszint is megtalálható, néha-néha akác, gyertyán vagy juharfa alakjában. Nem is szólva a talajt borító lágy szárú növényekről vagy a gyepes graminékről, ahol a legeltetés folyik. A fiatal nagyobb hálózatú ültetésekben a köztes kukoricatermelés több ezer ha-on folyik. Itt százával vannak a szebbnél szebb tanyák, ahol intenzív állattenyésztés folyik: szarvasmarha, ló, birka, sertés, tyúk, kacsa, liba és pulyka nevelésével.”

E vidéken tartják kétévente az 1962-ben alapított Forexpo erdészeti szakvásárt. Éppen a közelmúltban, 2021. szeptember 22-24. között volt.

Persze még sok más leírás is található a Landes megye tengerifenyő erdejéről és annak hasznosításáról. Érdemes lehet utánakeresni.

Összebogarászta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az erdő nem fák összessége, hanem ökológiai rendszer

Következő cikk

Száz programmal vár az idei Erdők Hete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések