FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újra az őslakosoké az ősi esőerdő

Fontos szimbolikus és gyakorlati döntés született Ausztráliában, ahol egy ősi közösség visszakapta történelmi otthonát.

Hivatalosan is megkapják az ausztráliai keleti kuku yalanji őslakosok a Daintree Nemzeti Parkot – számol be a The Guardian. Az Ausztrália északi részén fekvő, 160 ezer hektáros területen húzódik a világ legősibb esőerdeje. A kormány és az őslakos közösségek közötti történelmi megállapodás értelmében a Ngalba Bulal, a Kalkajaka és a Hope Islands Nemzeti Park is eredeti tulajdonosaikhoz, a keleti kuku yalanjikhoz kerül.

Chrissy Grant őslakos és a trópusgazdálkodási hivatal új elnöke szerint a lépés nagyon fontos a közösség számára. A térség hagyományos lakói régóta a világörökségi helyszínnek számító esőerdőben élnek, a keleti kuku yalanjik pedig a világ egyik legősibb élő kultúráját alkotják.

Cooper Creek in the Daintree rainforest. The world heritage-listed national park is being handed back to the Eastern Kuku Yalanji people, who will manage it in partnership with the Queensland government. Photograph: Kerry Trapnell/Queensland Conservation Council

A Daintree kivételes táját az elmúlt évtizedekben súlyosan roncsolta a faipar, illetve más emberi tevékenységek. A queenslandi kormány hosszú időn át támogatta az efféle aktivitást, miközben a régió felügyeletében az őslakosok nem vehettek részt.

Azzal, hogy 1988-ban a park bekerült az UNESCO világörökségi helyszínei közé, javulás állt be a helyzetében, kulturális jelentőségeit azonban ezzel még nem ismerték el. A világörökségi előkészítés folyamatába ráadásul nem vonták be az őslakosokat. Bár a kormány később megállapította a kulturális jelentőséget, az UNESCO továbbra is természeti értékeire fókuszált.

A mostani döntés nem pusztán szimbolikus, Grant szerint a végső cél az, hogy a nemzeti parkot kizárólag az őslakosok kezeljék. Grant a négy éven át tartó tárgyalás után bízik benne, hogy más közösségek esetében is hasonló lépésre szánják el magukat a döntéshozók.

Traditional owners say the Daintree national park will eventually be managed solely by the Eastern Kuku Yalanji people. Photograph: Stig Stockholm Pedersen/Getty Images

forrás: ng.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Október 7.: online fórum erdőről, erdőgazdálkodásról, klímaváltozásról

Következő cikk

Erdők Hete a Mecsekerdőnél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések