FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

UK: A Built by Nature támogatási alapot indít a tömeges faépítéshez

Fotó: Tandem X Visuals/Unsplash

50.000 és 250.000 euró közötti támogatás úttörő szakértői szervezetek konzorciumai számára olyan projektekre, amelyek felszámolják a fával építés akadályait.

A Built by Nature, az iparági és klímavezetők és innovátorok új hálózata, valamint több millió eurós támogatási alap nemrég indult útjára, hogy felgyorsítsa a faépületek átalakulását Európa-szerte. A Laudes Alapítvány által alapított új szervezet az építőipar úttörő fejlesztőit, tervezőit, befektetőit, ingatlantulajdonosait és biztosítóit támogatja a döntéshozók és a városvezetők mellett az épített környezet teljes szén-dioxid-mentesítésére és a természettel összhangban végzett munkában a szén atmoszférából eltávolításában.

Mivel az épített környezet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának közel 40%-át teszi ki világszerte, a Built by Nature küldetése, hogy előmozdítsa a faépületek átalakítását a szén generációkon keresztüli biztonságos tárolásával az épületekben, valamint a szén megkötésével az erdőgazdálkodás segítségével és az erdőgazdálkodás támogatásával.

A Built by Nature’s Accelerator Fund olyan csapatok és megoldások finanszírozására is indult, amelyek növelik a faépítést, és emelik a lécet a fenntartható forrásból származó erdőkből származó fával történő építkezés pozitív éghajlati hatásai tekintetében. 50.000 és 250.000 euró közötti támogatást kínál úttörő szakértői szervezetek konzorciumai számára olyan projektekre, amelyek felszámolják a fával építés akadályait.

A finanszírozott projektek között szerepelhet új üzleti modellek tervezése és üzleti esetadatok gyűjtése, innovációk és keretrendszerek a faépületek éghajlati hatásának növelésére, szabályozási innovációk vagy megvalósíthatósági tesztek olyan nagy városi méretű projektek esetében, amelyek elkezdik megváltoztatni az ágazat normáit.

Donald Brenninkmeijer, a Built by Nature elnöke így nyilatkozott: „Mivel az épületek területe 2050 előtt várhatóan megduplázódik világszerte, újra kell képzelnünk az építkezés módját, a nagy szén-dioxid-kibocsátású iparágról olyanra, amely több szenet távolít el a légkörből, mint amennyit hozzáad. A faépületek átalakításának felgyorsítása úgy, hogy összhangban működjön a természettel, elengedhetetlen az épített környezet szénlábnyomának kezeléséhez.”

Az alap az induláskor bejelentette első három projektjét:

  • a Holland Houtland vezető munkája, amelynek célja a bioalapú épületek méretezése új, vegyes finanszírozási és értékelési modellen keresztül;
  • a Waugh Thistleton Architects, a University College London szakértő tűzoltómérnökeivel együttműködésben készített új épületmodell az Egyesült Királyságból, amely olyan tervezési elveket határoz meg, amelyek bemutatják a mérnöki fa felhasználásával lakóépületek építésének módszerét;
  • és a katalóniai Valldaura Labs (IAAC) Fejlett Építészeti Intézete (Institute for Advanced Architecture of Catalunya’s Valldaura Labs), amely a legkorszerűbb megoldásokat bemutató kiállítást hívja össze Barcelona előtt [közelében], ahol olyan jelentős eseményeknek adnak otthont, mint az Európai Erdőváros 2022-ben.

Andrew Waugh, a Waugh Thistleton Architects alapítója és igazgatója a következőket mondta: „Az új modellépület előre garanciális rendszer többszintes, mérnöki fából készült lakóépülethez – és nyílt forráskódú és adaptálható lesz. Az Egyesült Királyság lakásiparában a változások ideje most kell, hogy elérkezzen; az iparágnak sürgősen támogatásra, finanszírozásra és jogszabályokra van szüksége a változás elindításához. A projekthez kapott finanszírozás elindítja azt az átalakulást, amelyre égetően szükség van az Egyesült Királyság házépítésében.”

A Built by Nature arra hívja fel az épített környezet klímaváltozással foglalkozó vezetőit és innovátorait az európai piacokon, hogy csatlakozzanak hálózatához. Stratégiájának része a hibrid megoldások felkarolása, és proaktívan együttműködik hasonló kezdeményezésekkel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acéllal és cementtel kapcsolatban, hogy megteremtse a szükséges változást az ágazatban.

Forrás: panelsfurnitureasia.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elsődleges fafeldolgozásunk helyzete

Következő cikk

Európai Erdőváros 2022: Barcelona




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version