FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dendrokronológia és a Sóstói-erdő

A dendrokronológia az egyetlen olyan módszer, amely az élő fák szerkezetét alapul véve régmúlt idők faanyagának kormeghatározásában segít – akár a Sóstói-erdő fáinak segítségével!

A művelet azon alapszik, hogy egy fa évgyűrűszerkezete az adott év időjárásbeli tényezőinek megfelelően növekszik. Mivel minden év időjárása más és más, így az egymás mellett húzódó évgyűrűk is kicsit különböznek. Persze ezeket az apró eltéréseket nem lehet mindig szabad szemmel észrevenni, de egy szakember laboratóriumi körülmények között gond nélkül tudja vizsgálni, hogy mi is történt a fával élete során. Ha az így szerzett adatait összeveti például egy szatmár-beregi harangláb faanyagával, akkor további hasznos információkat szerezhet. Ezáltal beazonosítható akár egy-egy muzeális értékű bútor, hangszer, épület pontos gyártási, keletkezési ideje…

De hogy jön ide a Sóstói-erdő? Az erdőjárók tapasztalhatták, hogy Nyíregyházán, az erdei tornapálya területén néhány balesetveszélyes tölgyfát vágtak ki az elmúlt hetekben a NYÍRVV Kft. munkatársai. A fák faanyaga már korhadt volt, így nem lehetett tovább vállalni a felelősséget egy esetleg bekövetkező baleset miatt. Az így keletkezett faanyag azonban különleges szerepet kapott.
Egy részét a tornapálya területén hagyták, hogy a vélhetően benne élő és fejlődő nagy hőscincér lárvái gondtalanul növekedhessenek, majd néhány év múlva kirepülhessenek.
A másik részét a Nyíregyházi Erdészet sóstóhegyi parkjába szállították. Itt működik a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, ahol a gyerekeknek tudják bemutatni egy-egy foglalkozás alkalmával a holtfa ökológiai jelentőségét.
A faanyag harmadik része pedig – egy fakorong formájában – úton van Németországba. Történt ugyanis, hogy a fakitermelés nyomait és az ott maradó tuskókat látva, Andreas Best német dendrokronológus nyíregyházi felesége révén megkereste az erdészetet, hogy néhány mintát kaphasson éppen zajló kutatásaihoz. Az erdészet munkatársai örömmel segítettek neki, ezzel kicsit hozzájárulva múltunk és tárgyaink történetének megismeréséhez.

forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Karácsonyfa adomány a rászorulóknak

Következő cikk

Kerecsensólyom konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések