FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emlékkereszt a Sóstói-erdőben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A négy méter magas kereszt őshonos, kocsányos tölgyből készült, a faanyag a világhírű dámszarvasnak is otthonul szolgáló Gúthi-erdőből származik.

Az eucharisztikus keresztet Főtisztelendő Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte meg. Beszédében úgy fogalmazott: a Jóisten különböző formákban van jelen életünkben, a teremtett világban. Ezt legjobban azok érzik és tapasztalják, akik a természetben, az erdőkben szolgálnak, végzik feladatukat. Hiszen itt csodálkozunk rá a természet törvényeire, a természet szépségére, itt értjük meg azt a szentírási tanítást, hogy Isten a teremtett világban felismerhető, titokzatos módon, de jelen van. Ez a kereszt korábban az erdő fáinak része volt, jelen volt az erdőben, a fák mélyén, és a mester a fából létrehozta, megalkotta, jelenvalóvá tette.


Az ünnepségen részt vett az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2015-ben külön enciklikában tartotta szükségesnek felhívni a hívő emberek és az egész világ figyelmét a teremtett világ védelmének fontosságára. Azt mondta: az erdők, az erdei életközösség fennmaradása hazánk környezeti állapotának szempontjából kulcskérdés. A kormány ennek a felelősségnek a tudatában foglalkozik a hazai erdőkkel. Míg a pápai enciklikát is áthatja a világban tapasztalható erdőirtások és pusztítások miatti aggodalom, addig Magyarország különös figyelmet fordít arra, hogy az erdők kezelése fenntartható módon történjen.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kiemelt célunk, hogy évről-évre növeljük a fával borított területek nagyságát. Jó úton haladunk, hiszen az elmúlt harminc évben mintegy kétszázezer hektár új erdőt telepítettünk. 2019-ben az Agrárminisztérium Országfásítási Programot hirdetett, új lendületet adva az erdők telepítésének. Ebben a folyamatban élen jár a Szabolcs-Szatmár-Beregi térség, ahol az utóbbi időben az egyik legnagyobb mértékben nőtt az erdősültség.

Ha az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán az erdőkről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az erdőknek, a természetnek milyen fontos szerepe van lelki feltöltődésünk szempontjából. Élesen megmutatkozott ez az utóbbi időszakban, amikor a világjárvány okozta bezártságot sokak számára egyedül az erdei kirándulások, séták tudták enyhíteni. A hazai erdők látogatottsága ugrásszerűen, mintegy 25-30%-kal megnőtt. Az erdő pedig nemcsak testi, hanem lelki felüdülést is nyújt számunkra. Ebben jelentenek támpontot a most avatott keresztek, amelyek megállásra, a Teremtővel való találkozásra hívnak bennünket – jelentette ki Szentpéteri Sándor.


Azért döntöttünk úgy, hogy itt, a megyeszékhelyet Sóstóval összekötő út mentén helyezzük el a keresztet, mert nyíregyházi székhelyű cégként az volt a célunk, hogy a város ikonikus helyén, a Sóstói-erdőben kapjon maradandó emléket az egész ország számára kiemelt jelentőséggel bíró kongresszus – mondta köszöntőjében dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közelben halad el Közép-Európa zarándokútja, a Mária út. A tervek szerint hamarosan egy kitérőt hoz itt létre az erdőgazdaság, ami ehhez a kereszthez vezeti el a zarándokokat. Abban bíznak, hogy itt is egy zarándokhely alakul majd ki, amelyet az erre járók nem hagynak ki a célpontjaik közül.

forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Emlékkereszt Tatabányán

Következő cikk

Emlékerdőt avattak és kopjafát állítottakStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések