FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rekord profit az európai és észak-amerikai fűrészeknél 2021. első félévében

A fűrészüzemek profitja Észak-Amerikában és Európában tovább emelkedett 2021 tavaszán és kora nyarán, és mindkét kontinensen történelmi csúcsra emelkedett. Mivel a fűrészáruk ára soha nem látott szintet ért el, és a fűrészrönk költségei viszonylag kevésbé emelkedtek, a fűrészüzemek nyeresége rekordmagasságot ért el 2021.második negyedévben. A bruttó árrés, amelyet a fűrészáru árak és a nettó faköltségek közötti különbözetként határoztak meg, messze a legmagasabbak voltak a Wood Resources International LLC (WRQ) által megfigyelt legtöbb régióban, mióta 2005-ben elkezdte nyomon követni a fűrészüzemek negyedéves nyereségét.

A meglepően erős fűrészáru-kereslet és a fűrészüzemek magas működési aránya a fűrészrönk költségeinek növekedését eredményezte az elmúlt évben, a legjelentősebb növekedés Nyugat-Kanadában, az észak-európai országokban és Közép-Európában volt.

A magasabb termelési költségek ellenére a bruttó árrés Európában több mint kétszeresére, Észak-Amerikában pedig háromszorosára nőtt az elmúlt évben. 2021 júliusában és augusztusában azonban a haszonkulcsok jelentősen csökkentek a fűrészáru árának zuhanása miatt, miközben a fűrészrönk költségek kisebb árkorrekciókat mutattak. Ennek eredményeként számos fűrészüzem csökkentette működési ütemét Nyugat-Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati részén, ahol a fűrészáru értékesítéséből származó bevételek ritkán fedezték a költségeket.

Az Egyesült Államok déli részén a bruttó árrések is csökkentek a fűrészáru árának összeomlásával, de az alacsony fűrészrönk költségeknek köszönhetően a fűrészüzemek 2021. 3. negyedévben még mindig nyereséges szinten működtek. Ennek eredményeként az augusztusi becsült bruttó fedezetek észrevehetően meghaladták az elmúlt évtized átlagát.

A skandináv országok fűrészüzemeinek nyereségszintje szintén nőtt az elmúlt évben, bár lassabb ütemben, mint Kanadában és az Egyesült Államokban. A fűrészáru és a melléktermékek magasabb bevétele bőven ellensúlyozta a fűrészrönk költségeinek közelmúltbeli növekedését Finnországban és Svédországban 2021. második negyedévben. Ez a pozitív fejlemény azt eredményezte, hogy a skandináv országok fűrészüzemeinek bruttó árrése az elmúlt 15 év legmagasabb szintjét érte el.

A svéd faipari vállalatok nyeresége gyorsabban nőtt, mint finn versenytársaiké. A fűrészrönk költségeik alacsonyabbak voltak, mint a finnországi fűrészüzemeké, és nagyobb arányban szállítottak fűrészárut a jól fizető piacokra, beleértve az Egyesült Államokat, Norvégiát, az Egyesült Királyságot, Hollandiát és Dániát. A finn fűrészáru néhány fő célpontja az alacsonyabb költségű piacok, mint például a MENA régió és Kína. [MENA = Middle East and North Afrika = Közép-Kelet és Észak-Afrika]

Forrás: STOCKHOLM, Nov. 29, 2021 /PRNewswire/

Kiegészítés: A WRQ 1988. óta tesz közzé 75 oldalas ármegfigyelési elemzést negyedévente rönkre, papírfára, fűrészárura és pelletre, amit 30 országban fizetnek elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országfásítási Mintaprogram

Következő cikk

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések