FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Globális faipari top-vállalatok

Mivel a faipari vállalatok a 2020-as és 2021-es rekord keresletek miatt magas eladási árakkal dolgoznak, a globális faipari üzletágban továbbra is számos új felvásárlásra és bővítésre kerül sor. A legnagyobb 26 fűrészipari-cég(csoport) éves kapacitása közel 100 millió köbméter.

Feltételezve, hogy az összes bejelentett tranzakció megvalósul, a globális fűrészüzemi-kapacitások frissítése némi betekintést nyújt a vezető vállalatok 2021-es méretébe. Jelenleg 26 vállalat rendelkezik 1,6 millió köbméternél (vagy körülbelül 1 milliárd köblábnál) nagyobb fűrészáru-előállító kapacitással.

A világ vezető vállalatainak sorrendje nagyjából változatlan marad, de van néhány érdekes kivétel. Az első öt vállalatot a West Fraser vezeti (amely egyben a legnagyobb OSB-gyártó is), amelyet szorosan követ a Canfor (beleértve a svédországi gyárakat is), a Weyerhaeuser (3. helyezett), az Interfor (az EACOM nemrégiben történt felvásárlásával, valamint a négy GeorgiaPacific cellulózgyárral) és a Sierra-Pacific (a Seneca felvásárlásával). Mindegyik óriásvállalat több mint 5 millió m3 (3 milliárd köbláb) fűrészáru kapacitással rendelkezik.

A 6. helyen álló Stora Enso 4,88 millió m3 fűrészáru-kapacitással rendelkezik, kilenc európai országban és Oroszországban található üzemekkel. A rangsorban gyorsan halad előre a 4,8 millió m3 kapacitással a 7. helyen álló, ausztriai székhelyű Binderholz, amely az Egyesült Államok déli részén található két volt Klausner fűrészüzem stratégiai felvásárlásával, valamint a BSW hét fűrészüzemével az Egyesült Királyságban, egy Lettországban és hét másik gyártási telephellyel az Egyesült Királyságban.

A 3 millió köbméteres küszöböt elérte a 12. helyre került Segezha Group, egy hatalmas orosz vállalat, amely stratégia vásárlási hullámban van, és nemrégiben felvásárolta egyik fő orosz versenytársát, az LLC Inter Forest Rus-t, amely viszont 24 erdészeti és faipari leányvállalatot, köztük néhány világszínvonalú fűrészüzemet és jelentős szibériai erdészeti erőforrásbázist foglal magában.

A lista másik új belépője a 25. helyen álló GreenFirst Forest Products, amely a Rayonier A.M (RYAM) hat fűrészüzemét vásárolta meg Ontarióban és Québecben, és korábban egy további fűrészüzemet szerzett meg Ontarióban.

Az első 26 vállalat közül tizenhárom Észak-Amerikában található, az első négyből háromnak a székhelye Vancouver (Kanada) van. Az észak-amerikai vállalatok közül nyolcnak van üzeme Kanadában és az Egyesült Államokban is. Európában négy-öt további nagyvállalat van, amelyek éppen az 1,6 millió m3-es küszöbön, vagy még épp az alatt mozognak, és hamarosan felkerülnek a listára.

A 12 legnagyobb vállalat kapacitása a 2020-as globális fűrészáru-termelés 18,4%-át teszi ki, míg a 26 vállalatot tartalmazó lista teljes listájának részesedése 25,7% volt.

A globális fűrészipari top-listát készítette: Russ Taylor

szerk: Tóth János, forrás: Russ Taylor Global

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új EU-javaslat a környezeti bűnözés ellen

Következő cikk

Intenzíven gondozott erdők - vélemény



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések