FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A megemelkedett faárak megkönnyítik az erdőfelújítást

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/Symbolbild (Quelle: dpa)

A türingiai erdőtulajdonosok abban reménykednek, hogy 2022-ben tartósan magas lesz a fa ára, s ezzel a bevétellel az erdőfelújítást elősegíthetik.

Elsősorban a szú, de a 2020-ig tartó hároméves aszály is az állományokon rést ütött, amelyeket be kell zárni, különösen az éghajlatváltozásnak jobban ellenálló fafajokkal – mondta Horst Sproßmann, az állami erdészeti hivatal szóvivője az Erfurtban. Tájékoztatása szerint csak 2018 óta mintegy 42 ezer hektárnyi károsodott terület jött létre – ami a szabadállam [mármint Türingia tartomány] erdőterülete mintegy tíz százalékának felel meg.

Sproßmann a fapiacon tapasztalható árnövekedést örömtelinek nevezte – legalábbis az erdőtulajdonosok számára. Az árak emelkedtek, bár még mindig sok sérült (károsodott) fa kerül a piacra. A szú által károsított faanyag kivágása és eltávolítása sok helyen ismét bevételt hozna, “ami lehetővé tenné az erdőtulajdonosok számára, hogy újra beruházzanak az erdőfelújításba és az erdőátalakításba”. A cél az éghajlatilag stabilabb vegyes erdők kialakítása. Eközben minden fafaj iránt élénk a kereslet.

A száraz évek után a csapadékos és meleg időjárás miatt 2021-ben némileg stabilizálódtak a türingiai erdők. Sproßmann pihenő szünetről beszélt, amely ismét több talajnedvességet biztosított. Mindenekelőtt a Türingiában 38 százalékos területi részesedéssel domináló lucfenyő erősödött meg. Ennek ellenére a lucfenyő szú, az úgynevezett betűzőszú ismét hatalmas károkat okozott.

Becslések szerint 2021-ben valamivel kevesebb mint 3,5 millió köbméter faanyagot károsított a szú. Ez az érték csak kevéssel marad el a 2020-as értéktől, közel 3,7 millió köbméter károsodott faanyagétól, és jelentősen meghaladja a 2019-es mintegy 2,4 millió köbmétert. Más úgynevezett erdei kártevők, például a gyapjaslepke tömeges elszaporodását sikerült megfékezni.

A tartományi kormány által decemberben bemutatott, az erdők állapotáról szóló jelentés szerint Türingiában csak minden ötödik fa teljesen egészséges. Az “Erdőfelújítás és az erdők szerkezetátalakítása” elnevezésű speciális program keretében a mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a 2021 és 2036 közötti időszakban összesen 176 millió eurót (65.120 millió Ft 370-el számolva, ami évi 4.341 millió Ft) bocsát a tartományi állami erdőgazdaság rendelkezésére.

Forrás: t-online.de

Kiegészítés:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Csökkenő rönkárak Fehéroroszországban

Következő cikk

Erdőtörvény és rendeletei – egységes szerkezetben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések