FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkenő rönkárak Fehéroroszországban

Az iparifa (erdei hengeresfa) ára tovább csökken a fehérorosz egyetemes árutőzsdén – közölte a BelTA-val Roman Yaniv, a fehérorosz egyetemes árutőzsde (BUCE) szóvivője.

“2021 negyedik negyedévében a belföldi piacon tovább csökkent a hengeresfa ára. Például a kiváló minőségű A és B minőségű fenyő ára átlagosan 35%-kal, a gyenge minőségű faanyagé pedig 30%-kal zuhant” – mondta Roman Yaniv.

A BUCE elemzői szerint az árcsökkenést elsősorban az éves faárverések segítették elő, amelyeken a tervezett éves mennyiség 60%-át bocsátották árverésre, nem pedig 40%-át, mint a korábbi években. Ezenkívül a BUCE új pályázati mechanizmust alkalmazott, amely a résztvevők számát illetően korlátozások nélkül oszlott fogyasztói részekre. Ennek eredményeképpen a különböző típusú termékek gyártóinak nem kellett egymással versenyezniük ugyanazért az erőforrásért, ami megakadályozta a legnépszerűbb nyersanyagtípusok árának indokolatlan emelkedését.

Általánosságban elmondható, hogy 2021 végére az ipari faanyag ára stabilizálódott, és a jegyzések csökkenése már nem volt olyan jelentős, mint október-novemberben. A lombos hengeresfa ára a fafajtól, az átmérőtől és a szállítási feltételektől függően 5%-kal csökkent decemberben novemberhez képest, a kiváló minőségű A és B minőségű fenyő 6%-kal, a gyenge minőségű tűlevelű fafajok C és D minőségű nyersanyaga pedig 5%-kal.

“A kereslet és a kínálat jelenlegi aránya mellett minimális a valószínűsége annak, hogy a hazai piacon komoly áringadozások alakuljanak ki, különösen azért, mert a fő fogyasztók már tavaly kielégítették igényeiket. Ennek alapján arra számítunk, hogy a belföldi vásárlók számára a hengeresfa ára nem fog alapvetően megváltozni” – véli a BUCE.

Az állami részvénytársaság (OAO) a Belarusz Egyetemes Árutőzsde 2004-ben jött létre. Az első kereskedési ülésekre 2005 júniusában került sor. A BUCE Kelet-Európa egyik legnagyobb kereskedelmi tőzsdéje. Fő feladata, hogy segítse a fehérorosz vállalatokat termékeik exportálásában, és segítse a külföldi vállalatokat a fehérorosz piacra belépésben. Az árutőzsde megkönnyíti a fémek, a fa, a mezőgazdasági termékek, valamint az ipari és fogyasztási cikkek széles választékának kereskedelmét.

Forrás: BELTA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Földforgalmi ügyletek jogi keretei módosultak

Következő cikk

A megemelkedett faárak megkönnyítik az erdőfelújítást



Stihl
(x) hirdetés