FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Folyamatosan zajlik a fakitermelés a Zala megyei erdőkben

Folyamatosan zajlik a fakitermelés a Zala megyei erdőkben. A szakemberek szerint ezek, a fák számára nyugalmi időszaknak számító hetek és hónapok a legalkalmasabbak a tevékenység elvégzésére. A legértékesebb fafajok – a tölgy és a bükk – hazai és külföldi piacokra kerülnek.

Az erdő fái a vegetáción kívül jelenleg nyugalomban vannak, a termelés az élővilágot, a madarakat sem veszélyezteti – magyarázta Nemes Zoltán, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.

– A Zalaerdő az éves termelésének a 60-70 százalékát próbálja ebben az időszakban megtermelni. Ezen kívül még egy fontos dolog, mivel a fák nyugalomban vannak, nincsenek lében, kevésbé romlanak, nem repednek, gombák nem támadják meg, tehát ebben az időszakban kitermelt faanyag sokkal tovább eláll. Ezt várják el a vevőink is – nyilatkozta Nemes Zoltán, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.

Zala méltán híres az erdeiről, a megyében őshonos fafajok pedig kiváló alapanyagok az ipar számára.

– Zalában a bükk és a tölgy a legfontosabb fafaj, a Zalaerdőnek is nagy hányada ezekből a fafajokból áll, ezek a legértékesebb termékek. Furnér rönk, fűrész rönk készül belőlük, ebből természetesen bútor és minden egyéb felhasználásra alkalmas anyag – tette hozzá Nemes Zoltán.

A folyamatos, tervszerű gazdálkodásnak köszönhetően minden egyes levágott erdőrészlet megújul. Problémát a következő pár éven belül az esetleges munkaerőhiány okozhat majd az erdészetekben.

Forrás: V.A., kanizsaujsag.hu (Képek: Kanizsa TV)

Előző cikk

Csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Következő cikk

Konferencia az erdőkrőlStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share