FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fogyatkozó parkgondozó, fakitermelő

Nehéz helyzetbe kerülhet pár év múlva Nagykanizsa tisztaságáért, adott esetben a parkok, zöldfelületek fenntartásáért felelős cég. Egyre nehezebben találnak munkaerőt, a fizikai dolgozók jelenlegi létszámának nagy hányada pedig közel áll a nyugdíjhoz. Hasonló szituációba kerülhet az erdészet is, ám a helyzet azon a munkafronton annyira nem drámai.

Ha esik, ha fúj, vagy legyen akár 37 fok, a Netta-Pannonia Kft. munkatársai a közterületeken vannak, és végzik a dolgukat. Adott esetben télvíz idején hajnalban állnak csatasorba, a forró napokon pedig ugyanúgy egyenruhában végzik a virágágyások gyomtalanítását, vagy éppen az utak, járdák tisztántartását.

Hétköznap mindenki siet a dolgára, de bizonyára sok nagykanizsai számára ismert lehet egy-egy arc, akivel gyakran találkozik munkába menet, vagy éppen Nagykanizsa utcáin sétálva. Néha még egy „Jó reggelt!”, „Jó napot!” is elhangzik, hiszen látásból szinte ismerjük egymást.  Ők azok az emberek, akiknek munkája se megfizetve, se elismerve nincs, de nap-nap után felveszik az egyenruhát, és dolgoznak azért, hogy a város lakói tiszta, esztétikus környezetben éljenek.

– Méltatlanul nem elismert feladatkörök ezek. Pedig a kollégák felelnek azért, hogy Nagykanizsa rendezett és szép legyen. Nem is keresik ezt a munkakört, de a másik probléma a forráshiány. Tehát hiába szeretnénk megfelelő létszámú munkaerőt alkalmazni, korlátozottak a lehetőségeink jelenleg – mondta el Csendes Tamás, a Netta-Pannonia Kft. közterület gondozási vezetője.

Az adatok önmagukért beszélnek. Az úttisztítási feladatokat 13 fővel látják el, ebből 10 fő kézi úttisztító, 3 pedig gépkezelő. A parkgondozáson 21 fő dolgozik jelenleg – az adatokhoz pedig hozzátartozik, 1,3 millió négyzetmétert vágnak le évente 7-8 alkalommal, ezzel a gárdával. A meglévő problémák 1-2 éven belül begyűrűznek, hiszen az állomány lassan, de biztosan kiöregszik.

– A parkgondozási osztályunkon az átlagéletkor 49 év, az úttisztítási osztályon ez 55 évet jelent, átlagban. Ez azt jelenti, hogy a dolgozóink 40 százaléka 50 és 60 év között van, vagy éppen 60 év feletti – mondta el a cég közterület gondozási vezetője.

A nagy kérdés – mi lesz az utánpótlással – egyelőre még nyitva áll.

Hasonló problémák lehetnek még azoknál a cégeknél, vállalkozásoknál, ahol szükség van a kétkezi munkásokra. A közelmúltban készített a Kanizsa Televízió egy riportot a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetőjével, a téli fakitermelés kapcsán. A beszélgetés során szóba került a munkaerő kérdésköre. Nemes Zoltán ugyan nem olyan borús képet vetített előre, mint a Netta-Pannonia Kft. munkatársa, de a helyzet ennél a cégnél sem túl rózsás.

Zalaerdő Zrt. Bajcsai csemetekertje

– A csemetekerthez képest más jellegű munkaerőhiány van a fakitermelésben. Az erdészeti munka nagyon veszélyes és nehéz, sajnos egyre kevesebben vállalják. Kint kell lenni hóban, fagyban, de a fülledt, szúnyoghadakkal teli meleg nyári napokon is. A fakitermelő kapacitásunk az utóbbi években csökkenőben van, kevesebb vállalkozó áll rendelkezésünkre. Ez nem csak a megyére igaz, az egész országban ez a tendencia – fogalmazott Nemes Zoltán.

Zala azért mégis speciálisabb helyzetben van, hiszen közel vagyunk a nyugati határhoz, a csábítóbb jövedelem gyakorlatilag elszívja a munkaerőt.

forrás: KanizsaÚjság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biomassza-alapú gazdaság innovációi

Következő cikk

Erdőértékelés drónokkal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések