FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Konferencia az erdőkről

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete 2022. február 10-én Erdészeti Tudományos Konferenciát szervez, amelynek középpontjában az erdők fenntartható kezelése és a klímaváltozás hatásaira adható tudományos válaszok, kutatási eredmények állnak. Az eseményt immár hagyományosan az első erdészeti tanóra évfordulóján rendezik, amelyet 1809-ben Selmecbányán tartottak.

A klímaváltozás olyan kihívás, amely hosszú távon alkalmazható és tudományosan megalapozott válaszokat kíván minden érintettől. Az erdész hivatás, amely lényegében, hagyományában és alapküldetésében hordozza a 21. század legfontosabb fogalmát, a fenntarthatóságot, nem maradhat adós ezekkel a válaszokkal: a Soproni Egyetem február 10-ei konferenciájának részletes programja (9 oldal, pdf) szerintieket vitatják meg a lehető legtöbb nézőpontból.

A plenáris előadások korunk alapvető és aktuális kihívásaira és a digitalizáció nyújtotta lehetőségeire fókuszálnak: mit jelent a „klímasemlegesség”, milyenek az összesített elvárások hazánkban az erdőkkel szemben, hogyan biztosíthatjuk a jövő erdeinek egészségét és milyen gyakorlati válaszok adhatók a klímaváltozás okozta negatív hatásokra. Olyan alapvető téma is napirendre kerül, mint az, hogy mit vár a szakmapolitika és a gyakorlat a kutatástól, de a fenntarthatóságot középpontba állító konferencia megkerülhetetlen témája a „Zöld Egyetem” koncepciója, amelynek megvalósításáról a Soproni Egyetem példáján keresztül kaphatunk képet.

A plenáris előadásokat az erdészeti és a faipari ágazat számos területét átfogó nyolc szekcióülés követi. 15, illetve 5 perces előadásokban mutatják be a friss kutatási eredményeket a klímaváltozás, erdőgazdálkodás, erdőleltározás- és leírás, erdővédelem, környezetvédelem, környezeti nevelés, geomatika, műszaki, ökonómiai és informatikai kérdések, ökológia, természetvédelem, valamint vadgazdálkodás területéről.

A konferencia hibrid – jelenléti és MS Teams online – módon zajlik, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a személyes jelenlétre január 28-áig, az on-line részvételre pedig 2022. február 4-ig lehet megtenni.

A tervek szerint a Soproni Egyetem a konferenciát követően lektorált kiadványt jelentet meg, amelyben az előadók részletesen kifejthetik az általuk ismertetett témákat. A konferencián való részvétel a jogosult erdészeti szakszemélyzet számára akkreditált továbbképzésnek számít.

A konferencia védnöke Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

Forrás: SOE

Előző cikk

Folyamatosan zajlik a fakitermelés a Zala megyei erdőkben

Következő cikk

NAK: Új év, régi-új kihívások az erdészetbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share