FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kedvező volt az európai parkettapiac 2021-ben

Az európai parkettapiac 2021-ben jelentősen fejlődött, amit most a nyersanyagellátás korlátozott.

A tagvállalatoktól és a nemzeti szövetségektől kapott információk alapján a FEP – az európai Parkettaipari Szövetség – becslései szerint az európai parkettafogyasztás 2021-ben 2020-hoz képest jelentősen, 5,8%-kal növekedett. Ezt az értékelést előzetes előrejelzésnek kell tekinteni, és a tagországokkal megvitatott legjobb becslések eredménye. A FEP hangsúlyozza, hogy ez egy első előrejelzés. amely a júniusban, a hamburgi közgyűlésen közlendő teljes körű adatok alapján még változhat.

A 2020-as stabil év után a világjárvány ellenére 2021-ben 5,8%-kal nőtt az európai parkettafogyasztás. A parkettafogyasztás minden európai piacon nőtt, különösen 2021 első félévében, 2020 azonos időszakához képest. Az év hátralévő részében a kereslet tovább nőtt, de lassabb ütemben, mivel a fogyasztók újra olyan területekre fordították kiadásaikat, mint a szabadidő és az utazás. Mindazonáltal a parkettafogyasztás növekedésének hajtóereje továbbra is a felújítás, illetve az otthonok “kovid-19 utáni” élethez igazítása. Mint általában, az eredmények országonként eltéréseket mutatnak, ami a járvány és a kapcsolódó kormányzati intézkedések alakulását is tükrözi a különböző tagállamokban 2021-ben és 2020-ban.

Az olyan országok, mint Franciaország és Olaszország, amelyek nem tudták ellensúlyozni a 2020 tavaszi zárlat során tapasztalt veszteséget, és a parkettafogyasztás csökkenését jelentették a 2020-as év egészére vonatkozóan, a parkettafogyasztás legnagyobb növekedését mutatják 2021-ben 2020-hoz képest.

Másrészt azok az országok, amelyek 2020 második felében teljesen vagy részben ellensúlyozták az ugyanezen év március-áprilisában megfigyelt rossz teljesítményt, általában alacsonyabb, de még mindig tartósan növekvő arányokról számolnak be. Ez a helyzet Ausztriában, Németországban, Skandináviában és Spanyolországban, míg a svájci parkettapiac jelentősen magasabb növekedési ütemet mutat.

Valamennyi tagállam elérte a 2019. évi fogyasztási szintet, vagy akár meg is haladta azt, és a kereslet továbbra is növekszik. A megrendelések időben teljesítése azonban néha nehézségekbe ütközik, mivel a nyersanyagellátás – rendelkezésre állás és megfizethetőség – továbbra is akut kérdés marad. A ragasztók, lakkok… ellátása és most már a megdöbbentő energiaköltségek is hátráltatják az európai parkettapiacok pozitív fejlődését.

Itt az ideje, hogy az európai hatóságok foglalkozzanak a nyersanyagkérdéssel, és meghozzák a megfelelő intézkedéseket. Ez a legfontosabb, ha ezek a hatóságok azt akarják, hogy a fatermékek hatékonyan játsszák pozitív szerepüket, és a CO2 megtakarítás révén kezeljék az éghajlatváltozást!

FEP Közgyűlés és Parketta Kongresszus 2022

A FEP 66. közgyűlését és a 46. Parketta Kongresszust 2022. június 9-én és 10-én rendezik meg Hamburgban, Németországban. A FEP már most várja a tagokat, a nemzetközi vendégeket és a sajtó képviselőit a parkettaipar eme exkluzív és várva várt eseményére.

Forrás : FEP
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fuss az erdész szemével!

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 110., 2022/04. adás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version