FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetfilm hazánk vadvizeiről

Immár ingyenes a Youtube-on a tavaly mozikba került Vad víz – Aqua Hungarica című természetfilm, mely hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be a kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig.

Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel. Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, az élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez Magyarország vadvizeinek története…

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben. A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális életterek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága. Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el.
DÍJAK
• 2020 – III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny – Kovács László és Zsigmond Vilmos díj
• 2020 – Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllő – MMA Fekete István különdíj

JELENETVÁLASZTÁS
0:00 – Főcím
0:57 – Az Egerszalóki Sódomb
2:29 – Városligeti sirályok
7:25 – Hévíz
9:59 – Invazív fajok
11:58 – Távol-keleti jövevények
13:30 – Élet és halál a Kis-Balaton
25:02 – Megérkezik a tél
27:38 – Az aranysakál
32:20 – Busó
35:10 – Karapancsa
37:07 – Vöcsöknász
39:13 – A mocsaras puszták óriásai
40:44 – Halászó vidra
43:05 – A patakok mikrovilága
48:06 – A foltos szalamandra
52:40 – Trópusi Magyarország
1:03:00 – Élő kövületek
1:06:04 – Sétáló harcsa
1:09:13 – Epilógus
WEB: https://www.vadviz-studio.hu/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/vadviz/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/vadviz.studio/
Vad Víz Stúdió 2022

A stáb 27 helyszínen 9 hónapon át forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai.

borítóképen egy kocka a filmből: közép amerikai sügér a Hévízi-tóban.

forrás: greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EUTR - kötelező a nyitókészlet rögzítése

Következő cikk

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések