FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Március 21.: Az Erdők Nemzetközi Napja

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. A nap az erdők minden típusának fontosságát ünnepli és hívja fel a figyelmet rá. Az erdők nemzetközi napján minden egyes országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére. Az erdők nemzetközi napjának témáját az Erdőkkel Foglalkozó Együttműködési Partnerség választja ki.

A 2022-es év témája az “Erdők, fenntartható termelés és fogyasztás”.

A 2022. évi bannerben és a videóban a jelmondat: Válaszd a tartamos fát az emberek és a Föld egésze javára.

A fenti videó felirata magyarul:

  • A fa segít az emberek milliói számára tiszta és biztonságos ivóvizet biztosítani, [A videó feliratában “Wood helps provide …”, ahol a wood az erdőt, a sok élő fát és a faanyagot is jelenti. Most a faanyagról van szó, ez ugyanis arra utal, hogy vagy 800 millió ember csak úgy jut iható vízhez, ha előtte felforralja, a tűzet pedig fával táplálja.]
  • megfőzni az ételt és menedéket építeni. [hozzásegít, hogy főtt ételt készítsünk és menedéket építsünk.]
  • A fa azonban többre is képes.
  • Fából építeni lehet felhőkarcolót,
  • és helyettesítheti a műanyagot.
  • A tudomány fejlődésével
  • a fa megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk,
  • ahogyan öltözködünk,
  • hogyan közlekedjünk klímabarátabban.
  • A nanotechnológia által
  • a fa segíthet nekünk a gyógyításban
  • és új gyógymódok kidolgozásában.
  • A fa még az űrbe is elvisz minket.
  • Ha az erdőt fenntarthatóan kezelik,
  • a fa megújuló nyersanyag.
  • Válaszd a fenntartható faanyagot az emberek és a Föld javára!

Az Erdők Nemzetközi Napja honlapja a FAO-nál, ahol idővel egyre több infó jelenik majd meg az idei eseményhez.

Forrás: FAO

A FAO, az IUFRO és az IUFRO 2024-es világkongresszusa, a Svéd Agrártudományi Egyetem (SLU) magas szintű panelbeszélgetést szervez az Erdők Nemzetközi Napja 2022 alkalmából, amelynek témája “Erdők, fenntartható termelés és fogyasztás”.

Az eseményen egy magas szintű panel megvitatja, hogy az erdőalapú innovációk, az erőforrás-hatékonyság, az erdőalapú termékek és az ökoszisztéma-szolgáltatások hogyan járulhatnak hozzá a fenntartható életmódhoz, és hogyan gyorsíthatják fel a fenntarthatóbb fogyasztás és termelés felé való elmozdulást. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a fenntartható fejlődési célok, az egészség, a jólét, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és zöld gazdaságokra való áttérés megvalósításához.

Az esemény további részletei a FAO honlapján ismerhetőek meg. (angolul)

Forrás: CEPF

Kulcs (fő) üzenetek:

Az erdészeti ágazat legalább 33 millió embernek ad munkát, és több milliárdan használják fel az erdészeti termékeket. [Ez az “erdészeti ágazat” az erdőgazdálkodást és a papírig bezárólag a teljes faipart, az erdő alapú ipart is jelenti.]

Becslések szerint a világ gazdasági termelésének több mint fele [azaz a GDP] az ökoszisztéma-szolgáltatásoktól függ, beleértve az erdők által nyújtott szolgáltatásokat is. A becslések szerint a világ teljes lakosságának több mint fele használ nem-fa erdei termékeket jólétének és megélhetésének fenntartására.

Az erdők alapvető fontosságúak a bolygó egészsége és az emberi jólét szempontjából.

Az erdők a Föld felszínének közel egyharmadát borítják, és olyan javakkal látják el az embereket, mint a fa, a tüzelőanyag, az élelmiszer és a takarmány, segítenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, védik a biológiai sokféleséget, a talajt, a folyókat és a víztározókat, és olyan területként szolgálnak, ahol az emberek közel kerülhetnek a természethez.

Az erdők fenntartható használata segít a megújuló, újrafelhasználható és újrahasznosítható anyagokon alapuló gazdaság felé való elmozdulásban.

A fa sokféle célra felhasználható, és a környezetre gyakorolt hatása kisebb, mint sok alternatív anyagé. Az egyszer felhasznált fa újrafelhasználható és újrahasznosítható, ezáltal meghosszabbítható az élettartama, és tovább csökkenthető az anyagi lábnyoma.

Az erdészeti termékek felhasználásának bővítése hozzájárul a szén-dioxid-semlegességhez.

A tudomány és az innováció izgalmas új termékeket állít elő az élő és feldolgozott fából, többek között textíliákat, élelmiszereket, építőanyagokat, kozmetikumokat, biokémiai anyagokat, bioműanyagokat és gyógyszereket. A kevésbé fenntartható anyagok megújuló fa- és faalapú termékekkel való helyettesítése csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A fenntartható faanyag a városok zöldítése szempontjából alapvető fontosságú anyag.

Az építőipar és az építési ágazat felelős az energiával kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás közel 40 százalékáért világszerte. Az innováció lehetővé teszi, hogy a magas épületek és más infrastruktúrák esetében több fát használjunk – ez segít “zöldíteni” városainkat, mivel a fa tárolja a szenet, előállítása kevesebb energiát igényel, mint sok más építőanyagé, és jó szigetelést biztosít.

Az erdők létfontosságúak az élelmiszer termelés fenntartásához.

Az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásai – mint például a biológiai sokféleség fenntartása, az éghajlat szabályozása, a víz- és talajminőség, valamint a beporzás – elengedhetetlenek a fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszerekhez és a növekvő világnépesség táplálásához. Emellett a becslések szerint a vidéki háztartások több mint háromnegyede világszerte vadon élő élelmiszereket gyűjt az erdőkből és más környezetből.

Több intézkedésre van szükség az erdőirtás és az erdőpusztulás megállításához.

A világ 1990 óta 420 millió hektárnyi erdőt veszített el – ez nagyobb terület, mint India -, és az erdőirtás évente mintegy 10 millió hektárral folytatódik, főként a mezőgazdasági terjeszkedés miatt. Az erdők fenntartható kezelése segíthet az erdőirtás és a degradáció csökkentésében, a degradált tájak helyreállításában, valamint munkahelyeket és megújuló anyagokat biztosíthat az embereknek.

Válasszon legális és fenntartható forrásból származó fatermékeket.

A fogyasztók hozzájárulhatnak az erdők fenntartható használatához azáltal, hogy olyan fatermékeket választanak, amelyeken szerepel a címkézés vagy a tanúsítás, amely igazolja, hogy azok legális és fenntartható forrásból származnak.

Forrás: FAO

2 megjegyzések
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

03-10.: EUSTAFOR-CEPF webinarium a természetközeli erdőgazdálkodásról

Következő cikk

Biomassza fűtőmű Kaposváron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések