FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Beporzó tanösvény nyílik

Magyar kezdeményezésre lett március 10. a „Beporzók napja”, vagyis a természetvédelem egy új jeles napja. Ehhez kapcsolódóan március első hetében Bp. XII. kerületében (Hegyvidék) felavatják hazánk első „Beporzó tanösvényét”.

A tanösvény tartalmi kidolgozását – dr. Vásárhelyi Tamás vezetésével – a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó munkacsoportja végezte el. Az ötlet megvalósítását a Hegyvidéki Önkormányzat támogatta. A helyszín általános bemutatása és a 13 állomás anyaga – a játékos feladatok kivételével – már elérhető az Önkormányzat honlapján. A tanösvény helyszínén március elején kihelyezésre kerülő táblákon egy-egy QR kód szerepel majd; ezekre kattintva az adott állomás anyaga és a játékos feladat is megjelenik.

Rovarhotel építő csapat. Középen dr. Vásárhelyi Tamás

Az emberiség sürgető feladatává vált a beporzók – köztük is elsősorban a különböző méhek és más viráglátogató rovarok – világméretű visszaszorulásának megállítása, a folyamat megfordítása. A beporzók megfogyatkozásával ugyanis nemcsak termesztett növényeink terméshozása, de az egész bioszféra egyensúlya veszélybe került. Erről a témáról szól a Magyar Természettudományi Múzeum családi eseménye, „Tavaszköszöntő beporzó-ünnepe” is, amire idén március 5-én szombaton kerül sor.

A beporzók helyzetének javítását célzó programok részeként már szinte mozgalom – főleg városokban – rovarszállók építése, amelyek a rovarok fiasítását segítik fészkelőhelyek kínálatával. Ehhez kapcsolódóan kertészetek (tájépítészek) világszerte városi zöld területek vadnövényes „rétté” válását segítik, hogy a kikelt rovarok táplálékot is találjanak.

A XII. kerületi tanösvény létesítése tehát egy beporzó-védelmi folyamatnak csak egyik – de fontos – eseménye. A kerület 13 pontján várja a látogatókat a tanösvény egy-egy állomása, ahol ismereteket szerezhetnek a beporzó rovarok életéről és hasznáról, egy QR-kód elvezheti őket a részletekhez és az okostelefonos játékos feladathoz, melynek sikeres megoldásával egy szót is kapnak jutalmul. 12 állomás 12 szavából pedig egy verssor áll össze.

A beporzó-védelmi program a XII. kerületben, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakembereinek közreműködésével egész évben folytatódik:

Április elején családokkal építik meg a kerület 5. rovarszállóját a Kis-Svábhegyen.

Májusban, valamint szeptember végén a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – szakemberek vezetésével zajló – tansétákat szervez a beporzó tanösvény különböző körzeteibe.

További rovarszállók létesítését is tervezik; az óvodákban és iskolákban szemléletformáló foglalkozások lesznek, a pedagógusok számára továbbképzést szerveznek, az egyesület Beporzó vándortanösvénye pedig bemutatkozik majd a Hegyvidéki Kulturális Szalonban és várhatóan a Sas-hegyi Látogatóközpontban is.

Letölthető itt is a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó vándortanösvény kézikönyve: Beporzó vándortanösvény felhasználói kézikönyv (18 MB pdf.)

forrás: greenfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bükki Csillagda - nyitás előtt

Következő cikk

Fák kivágása magánterületen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések