FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei kálváriát adtak át Petőfiszálláson

Fotó: Vajda Piroska

A község határában található nyolchektáros erdőben úgynevezett Rózsafüzéres kálvária várja a látogatókat. A település csütörtökön átadott, az országban egyedülálló turisztikai látványosságát Puskás Antal pálos szerzetes áldotta és szentelte meg.

Az erdei kálvária létesítésének ötlete dr. Gácsi Zsolt erdőmérnöktől származik, aki az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a közjóléti beruházás nem titkolt célja, hogy becsábítsák az embereket az erdőbe, közelebb hozzák a fákhoz, az erdőgazdálkodáshoz és talán még az erdészekhez is. És ez fordítva is igaz, hogy az erdőjáró embereket szeretnék közelebb vinni mindahhoz, amit egy kálvária képvisel – fogalmazott az átadáson a dr. Gácsi Zsolt házigazda, aki a köszöntők és a nemzeti színű szalag átvágása után végigvezette a kálvária útvonalán a meghívott vendégeket.

Elmondta, a Pálosszentkúti Erdei Kálvária abban is különbözik a legtöbb kálváriától, hogy nem a szokásos tizennégy stációból áll. Itt egy tízállomásos, úgynevezett Rózsafüzéres kálvária készült, melynek faragott faszobrai az úgynevezett fájdalmas és örvendetes rózsafüzér 5-5 titkát jelenítik meg. A sétálók részletes tájékoztatást olvashatnak a stációkról, illetve arról a fáról is, amiből azt kifaragták. A felhasznált fafajokat metszetek formájában is megszemlélhetik az érdeklődők.

Fotó: Vajda Piroska

A kálvária arculatterve Sprok Antal keze munkáját dicséri. A stációkat Eőry Krisztián fafaragó készítette. Gácsi Zsolt arra a különleges kapura is felhívta a figyelmet, ami az erdei kálvária bejáratát jelképezi. Ez a kapu olyan mint egy híd, amely a híres polihisztor, Leonardo da Vinci tervei alapján készült.

Az erdei tanösvényekhez hasonlóan a kijelölt sétaútvonal két kilométer hosszú, a látogatók kényelmét tízállásos biciklitároló, padok, asztalok, játszótér és toalett is szolgálja.

A kirándulókat az erdő bejáratánál egy kilátó fogadja, amely a környék érdekes növényeit – az akácot, a bodzát, a zamatos turbolyát és a vérehulló fecskefüvet – is bemutatja. Ahogy a látogató halad felfelé a kilátóban, minden fordulónál egy-egy növényt ismerhet meg.

Ugyanakkor olvashat a Magyar Pálos Rendről és a szentkúti kegyhelyről is. Az Erdei Kálvária megvalósítását támogatta a helyi önkormányzat, a Magyar Pálos Rend, valamint a térség országgyűlési képviselője, Lezsák Sándor is. Szász János polgármester elmondta, az erdei kálvária Petőfiszállás turisztikai attrakcióinak újabb állomása. Az új létesítményt örömmel fogadták, hiszen a pálosszentkúti zarándokhely mellett bővíti az idelátogatók kikapcsolódási lehetőségeit. Az önkormányzat a kálváriához vezető földutak rendbetételével és közvilágítás kiépítésével segítette a beruházást.

Forrás: baon.hu

Érdemes ellátogatni a baon.hu eseményről készült gazdag képgalériáját megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LIX. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia, október 27.

Következő cikk

Környezetbarát fatüzelés napja 2021. október 15-én



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések