FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A bioalapú hatóanyag elpusztítja a zikavírust, a koronavírusokat és az enterovírusokat

A hatás alapja a mikrobiális aktivitás és az erdőből származó nyersanyagok. Fénykép: Vilma Issakainen

A forradalmi innováció jövőre kerül kereskedelmi forgalomba. A Natural Antivirals egy bioalapú nyersanyag, amely a finn erdei természetben élő mikrobákból származik, és reményeink szerint jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A kutatások azt mutatják, hogy a közeljövőben a Zika-vírus, a koronavírusok és az enterovírusok ellen a finn erdei természetből származó bioalapú nyersanyaggal lehet fellépni. Az anyag antivirális, vagyis elpusztítja a vírusokat a felületeken és a bőrön. Hatása a mikrobiális aktivitáson és az erdei nyersanyagokon alapul. Az innováció a Natural Resources Institute Finland és a Jyväskyläi Egyetem együttműködésének eredménye, és várhatóan nagy piaci potenciállal rendelkezik.

Riikka Linnakoski, a finn Natural Resources Institute csoportvezetője. Erkki Oksanen / Natural Resources Institute Finland (Természeti Erőforrások Intézete Finnország)

Az anyag felhasználható a világszerte nagy érdeklődésnek örvendő vírusellenes kozmetikumok, valamint tisztítószerek összetevőjeként. A kereskedelmi gyártás várhatóan jövőre kezdődik. A kozmetikai alkalmazások esetében a legígéretesebb piac Ázsiában található. “Különösen Japán és Dél-Korea iránt érdeklődünk. Ezekben az országokban már most is nagy a kereslet a kozmetikumok iránt, és tovább növekszik” – mondja Riikka Linnakoski, a finn Natural Resources Institute csoportvezetője és projektmenedzsere; kutatási területei az erdők egészsége és a biológiai sokféleség.

A vírusellenes termékek fenntartható megoldást jelentenek

Riikka Linnakoski szerint világjárvány idején biztonságos és hatékony megoldásokra van szükség a vírusok elleni küzdelemhez. “A vírusellenes termékekkel együtt jár a fenntartható, bioalapú megoldások keresése, amelyek nem növelik a környezet vegyi terhelését” – mondja Linnakoski.

Az új anyag helyettesítheti az alkoholalapú termékeket, amelyek Linnakoski szerint nem feltétlenül hatékonyak minden vírus ellen. “Az alkoholalapú tisztítószerek irritálják és károsítják a bőrt, különösen hosszú távú használat esetén, és elpusztítják a bőrön található jótékony baktériumokat is”.

A Jyväskyläi Egyetemen Varpu Marjomäki professzor és virológiai csoportja által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az újítás a vírus fertőzőképességét közvetlenül elpusztítva működik. “Amikor a vírus kapcsolatba kerül a termékünkkel, elveszíti képességét az emberi sejtek megfertőzésére. A különböző természetes folyamatok eredményeként a termék a bőr számára előnyös anyagokat is tartalmaz, így széleskörűen felhasználható” – mondja Linnakoski. Linnakoski nem árul el további részleteket a felfedezésről, például azt, hogy milyen erdőkben találhatóak a nyersanyagok.

Az erdészeti ipar melléktevékenységei vonzzák az érdeklődést

A csoport az erdészeti ipar melléktermékeinek, például a fűrészpornak vagy a cellulóznak a felhasználási lehetőségét is vizsgálja. A vizsgálat másik tárgyát a COVID-19 világjárvány során oly fontos arcmaszkok képezik. Ezek környezetbarátabbá tehetők a biológiailag lebomló, faalapú innovációknak köszönhetően.

Linnakoski hangsúlyozza az együttműködés és a széles körű know-how fontosságát a projekt szempontjából. “Az ilyen típusú termékek kifejlesztéséhez különböző területeken, például a kutatás, az üzleti tevékenység és a jogalkotás területén is szükség van szaktudásra.” A Natural Antivirals projekt 660.000 eurós támogatást kapott a Business Finlandtól.

Forrás: forest.fi

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A Stora Enso négy papírgyár eladását tervezi

Következő cikk

Tavaszi nagytakarítás Apcon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések