FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finn előrejelzés – drágulni fog a fa

A PTT (Pellermo Economic Research) erdészeti ágazati előrejelzése szerint a finn erdőkre nehéz idők várnak, mivel az Oroszországból származó faimport felfüggesztését főleg hazai faanyagokkal lesznek kénytelenek helyettesíteni.

2021-ben közel 9 millió m3-t faanyagot importáltak Oroszországból Finnországba. Többnyire nyír papírfa és rostfát forgácslap- és cellulózgyártáshoz. Most az importot a helyi erdőkből származó ellátással vagy a máshonnan, például a balti államokból származó megnövekedett importtal kell helyettesíteni.

A biomassza-energia fogyasztás növekedésével együtt Finnország valószínűleg meghaladja a korábbi fahasználati rekordokat és eléri a 80,5 milliót m3-nyi fakitermelést egy év alatt.

Az erdőipari piac és az ellátási láncok változni fognak a következő néhány évben, ahogy Oroszország és Fehéroroszország kivonul az európai piacról.

Oroszország és Fehéroroszország tavaly 7,7 millió m3 fenyő fűrészipari rönköt értékesített az uniós piacokon. A kieső orosz fenyő fűrészáru helyi fakitermelésből történő helyettesítésére irányuló verseny gyorsan növeli a fűrészáru iránti keresletet.

szerk: Tóth János, forrás: InfoMedis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fapiaci hatások az ukrán válság okán

Következő cikk

Akkreditált bútoripari vizsgálati szolgáltatások



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések