FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PhD tézis: A fa és a gyanta fékezi a vírusokat a felületeken

A műanyag felületre felvitt fenyő gyanta gyorsan gyengítette a humán koronavírus (OC43 és SARS-CoV2) fertőzőképességét. Fénykép: Shutterstock

A Jyväskyläi Egyetem doktori kutatása új megvilágításba helyezi a fafajok azon képességét, hogy megakadályozzák a vírusok terjedését.

‘Azt találtuk, hogy a különböző fafajok, mint az erdeifenyő, a lucfenyő, a nyír, a tölgy, az eukaliptusz és az éger természetesen széles spektrumú vírusellenes aktivitást mutatnak’ – mondta Sailee Shroff PhD-kutató a finnországi Jyväskyläi Egyetem sajtóközleményében.

A vírusok közvetlen vagy szoros érintkezés útján, valamint szennyezett felületeken keresztül terjednek. A sajtóközlemény szerint a fa vírusellenes hatása a fában lévő kivonatoknak és részben annak köszönhető, hogy a fa képes a vírust a felülethez kötni.

Sailee Shroff PhD kutató, Jyväskyläi Egyetem, Finnország. Fotó: JYU

Shroff arra is rámutat, hogy a burkolt és a nem burkolt vírusok gyengítésének képessége fafajonként eltérő. A Duodecim Medical Journal szerint a burkolt vírusok közé tartoznak például a HIV- és a herpeszvírusok, valamint a koronavírus. A nem burkolt vírusok közé tartozik a gyermekbénulás vírusa és az adenovírus, amely szemfertőzést, gyomorpanaszokat és influenzát okoz.

Doktori disszertációjában Shroff megállapította, hogy az emberi koronavírus ellen a leggyorsabban ható fafajok az erdeifenyő, a lucfenyő, a nyír és az éger.

Shroff azt is megállapította, hogy a műanyag felületre felvitt fenyőgyanta gyorsan gyengítette a humán koronavírus (OC43 és SARS-CoV2) fertőzőképességét. A fenyőgyanta hatása azon alapul, hogy a műgyanta aktívan szivárgott ki a műanyagból, és a vírus fertőzőképességét már a gazdasejthez való kötődés után is elpusztította.

Shroff azt vizsgálta, hogy a vírusok mennyi ideig tudnak fennmaradni a leggyakrabban naponta előforduló felületeken, például fa- vagy műanyagfelületeken. A különböző fafajok vírusokra gyakorolt kémiai hatását a Kelet-finnországi Egyetem kutatóival együttműködve vizsgálták.

Shroff azt is megfigyelte, hogy a fában található polifenolok megakadályozzák a vírusok terjedését. A polifenolok a növények által természetesen termelt anyagok. Ezek védik a növényt például a káros UV-sugárzástól és a különböző kórokozóktól.

Shroff rámutat, hogy a felületek fertőtlenítése még mindig hatékony módszer a vírusok elleni küzdelemben, bár munkaigényes, időigényes, költséges és környezetkárosító lehet.

“A CoVID-19 világjárvány még mindig tart, ezért fontos, hogy továbbra is új módszereket keressünk a vírus megfékezésére és a közösségekben történő kitörések megelőzésére” – mondja Shroff.

A fa vírusellenes tulajdonságai régóta ismertek a hagyományos népi gyógyászatban. Három évvel ezelőtt a Forest.fi arról számolt be, hogy a tűlevelűek gyantájának összetevői percek alatt elpusztítják a koronavírust a műanyag felületeken.

2022. márciusában a Forest.fi írt egy tanulmányról, amely szerint a finn erdőkben található bioalapú, vírusellenes nyersanyaggal hatékonyan lehet felvenni a harcot a koronavírus, a zikavírus és az enterovírus ellen. Ez elpusztítja a vírusokat a felületeken és az emberi bőrön. Hatása a mikrobiális aktivitáson és az erdőből származó nyersanyagokon alapul.

Forrás: forest.fi
(MM)

A FATÁJ-ban ugyanerről korábban:

2021.01.21.: Az erdők olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elpusztítják a vírusokat

2022.03.31.: A bioalapú hatóanyag elpusztítja a zikavírust, a koronavírusokat és az enterovírusokat

Előző cikk

AB-nál a tűzifakampányos erdőfelújítás ügye

Következő cikk

Erdők és innováció – új megoldások egy jobb világért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések