FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPI: Az európai biogazdaság megoldás az EU fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségére.

A Cepi gondolatai kollégáinkkal és Ukrajna népével vannak, akik elviselhetetlen háborút szenvednek. Ma azt látjuk, hogy az Ukrajna elleni indokolatlan orosz invázió drámai ébresztővé vált az Európai Unió energiabiztonságának megerősítése és stratégiai autonómiájának kiépítése érdekében. Ebben az összefüggésben az erdészeti rostalapú ipar könnyen elérhető megoldásokat kínál Európa fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének súlyos hiányosságaira.

A RePowerEU: Közös európai fellépés a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiáért című közleményében az Európai Bizottság arra összpontosít, hogy csökkentse Európa energiaimporttól való függőségét. A megfizethető, tiszta energiához való hozzáférés kiemelkedően fontos ahhoz, hogy ágazatunk működése továbbra is működjön. A cellulóz- és papíripar hónapok óta magas energiaárakkal küzd, amelyek az utóbbi napokban az egekbe szöktek. Ezért az iparág európai jövőjének biztosítása érdekében nemzeti és uniós szinten egyaránt régóta esedékes intézkedések továbbra is kulcsfontosságúak.

A döntéshozóknak azt is fel kell ismerniük, hogy Európának nemcsak az energiaimporttól, hanem a fosszilis alapú anyagoktól való függőségét is kezelnie kell. Az európai gazdaság tovább csökkentheti fosszilis tüzelőanyag-szükségletét, ha kihasználja a bioalapú értékláncokban rejlő lehetőségeket a szén-dioxid-intenzív anyagok helyettesítésére. Az európai gazdaság ellenálló képességének további növelése érdekében felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy gondolja át a megújuló, bioalapú termékekkel kapcsolatos megközelítését.

Az erdészeti rostalapú értékláncok könnyen elérhető megoldásokat kínálnak. A közelgő biogazdasági stratégia alapvető fontosságú lesz ahhoz, hogy az európai gazdaságnak ez a saját fejlesztésű ágazata virágzásnak induljon. A drámaian változó körülmények között a Cepi felszólítja a Bizottságot, hogy aktualizálja a tavaly júliusban elfogadott erdészeti stratégiát, és tegye azt az EU geopolitikai stratégiájának nélkülözhetetlen részévé. Európának végre ki kellene aknáznia az erdőkben, az erdőalapú termékekben és a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatokban rejlő teljes potenciált, hogy csökkentse a fosszilis anyagoktól való függőségét.

Forrás: CEPI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

PEFC konfliktusfa: kérdések - válaszok

Következő cikk

Felavatták a megújult Stimecz-házat Felsőtárkányban




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version