FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fehéroroszország – Magyarország fa és fatermék külker

2015-2021. között exportunk oda évi 140 millió Ft alatti, tehát nem igazán jelentős. Annak jelentős része ács és épületasztalos termék. Importunk ugyanakkor évi 2-6 milliárd Ft közötti. Ebben 10-60 e t közötti gömbfa (hengeresfa) volt az időszak első felében, a fűrészáru 5-30 e tonna közötti. A forgácslap és farostlemez mellett érkezett 6-10 ezer tonna rétegeltlemez, mely a legnagyobb értéket képviseli e relációs importunkban. Valamint érkezett még valamennyi ács és épületasztalos termék, meg persze más kisebb tételek is.

Mennyiségben (nettó tonnában mérve) 2021-re a fűrészáru, a forgácslemez és a rétegeltlemez a 3 jelentősebb import tétel.

Értékben (millió Ft) a fűrészáru, a forgácslemez és a rétegeltlemez mellett még az ács-épületasztalos termékkör is említést érdemel. 2021-re a csökkenő fűrészáru mennyiséghez növekvő érték tartozik, tehát meg kellett emelkedjen az ára. Értékben a legnagyobb tétel a rétegeltlemez (2021.: 1,83 Md Ft, 7,3 ezer t) amit a fűrészáru követett (1,79 Md Ft, 9,9 ezer tonna). Közülük a rétegeltlemez más relációból pótlása okozhat problémát.

fa és fatermék exportunk Fehéroroszországba nem túl jelentős.

Értékben az ács-épületasztalos termékkör a meghatározó, 25-123 millió Ft/év közötti tétel.

Forrás: KSH Tájékoztatási adatbázis.
Feldolgozta: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LX. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia, március 29. - frissítve

Következő cikk

Rétegeltlemez import, export



Stihl
(x) hirdetés