FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenyő fűrészáru import országonként

Láthattuk a fűrészáru importunk és exportunk alakulását fafajonként mennyiségben és értékben. Most nézzük a fenyő fűrészáru importot beszállító országonként bontva mennyiségben és értékben.

A fenyő fűrészáru a vámtarifa 440710 száma alatt 2015-2016-ban egy soron jelent meg. 2016-tól kezdődően ezt három felé bontották: 440711 erdeifenyő, 440712 luc-jegenye és 440719 egyéb fenyőfélék. A Vámtarifában a termékek megnevezése ennél sokkal hosszabb, amit az összes fűrészáruval foglalkozó cikkünk végén részleteztem. A jelen cikkben a 2016-2021. évekre összeadtam az erdeifenyőt, luc-jegenyét és egyéb fenyőt, hogy 2015-2016. évek adataival egy grafikonban lehessen ábrázolni. Meg a KSH-tól legyűjtött országsorrendet kicsit átrendeztem, hogy a legnagyobb tétel Ukrajna legyen a halmozott grafikon alján, utána Oroszország és Fehéroroszország következzen, majd a szintén nagy mennyiséget szállító Szlovákia és utána az egyre kisebb szállítók. Végül a sok apróságot összevontam “egyéb országok”-ként.

Fenyő fűrészáruból tehát a két legnagyobb beszerzési forrásunk Ukrajna és Szlovákia volt a 2015-2021. időszakban. Oroszország és Fehéroroszország ezekhez képest lényegesen kisebb beszállítók a magyar piacon. Nem szeretnék a jövőre vonatkozóan semmilyen jóslásba bocsátkozni, a fenti ábra mindenesetre sokat sejtet.

Az érték adatok ugyanazokat az arányokat mutatják, mint az előző mennyiségi grafikonon volt látható. E grafikon többlete a 2021. évi jelentős ugrás, a megelőző időszak határozott növekedését követően. Ennek nyilván az árváltozás az oka.

Elosztva az értéket a mennyiséggel kapjuk ezt az egységérték grafikont 1000 Ft/tonnában. Jól látható a 2021. évi határozott, hirtelen egységérték emelkedés minden relációban. Nos, ezt a számítást meg lehetne tenni külön az erdeifenyőre, luc-jegenyére és egyéb fenyőre is, de ezt későbbre hagyom, ha egyáltalán (tajtékpipa) lenne iránta érdeklődés.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis
Leszedte, feldolgozta, közzétette: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Bútoripari beruházás Tamásiban

Következő cikk

Zöld Szív Webinárium



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések