FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őstermelők SZJA bevallása

Az SZJA-bevallási tervezeteket olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel kell kiegészíteni, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában.

A NAV által elkészített, március elejétől már elérhető SZJA-bevallási tervezeteket mintegy negyedmillió magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Különösen azoknak a gyereket nevelő szülőknek lehet érdemes mielőbb lépniük, akik – bár jogosultak – nem, vagy csak részben kapták meg az SZJA-visszatérítés összegét – hívta fel a figyelmet a Moore Hungary.

A magánszemély adózó ellenőrzésre számíthat, ha például a külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmek nem szerepelnek az adóbevallásban

Az SZJA-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak. Egyre jelentősebb azok tábora is, akik – részben az elmúlt évek technológiai lehetőségeinek kihasználása révén – külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek. Nekik szintén ki kell egészíteniük a megajánlott adóbevallási tervezetet. Esetükben az adóhatóság még nem biztos, hogy rendelkezik adatokkal, de a nemzetközi adatszolgáltatásnak köszönhetően az információk folyamatosan érkeznek a külföldi adóhatóságoktól. Ezek előbb, vagy utóbb feldolgozásra kerülnek így a magánszemély adózó ellenőrzésre számíthat, ha az említett jövedelmek nem szerepelnek az adóbevallásban.

„Nem szerepel továbbá a bevallási tervezetben a magánszemély, vagy külföldi jogi személy részére történő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, a külföldi megbízó által átutalt önálló, vagy nem önálló tevékenység ellenértéke, vagy például az önkéntes pénztár által jóváírt egyéb jövedelem összege sem, mert e tekintetben a pénztár nem minősül kifizetőnek” – hívta fel a figyelmet Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere.

Családi kedvezmény: a szükséges adatok pótlását május 20-ig lehet megtenni

Információ hiányában nem utalhatták ki azokat a külföldieket megillető visszatérítéseket sem, akik Magyarországon jogosultak ugyan kedvezményre, de nem igényeltek Magyarországon év közben családi kedvezményt, és a VISSZAADO nyomtatványt sem nyújtották be az adóhatósághoz.

Természetesen azok a magánszemély adózók is visszakaphatják az őket megillető kedvezményt, akik a kifizető hibás adatszolgáltatása következtében esetleg nem kapták meg a kedvezmény teljes összegét, vagy a kiutalt adó-visszatérítés összegével maradéktalanul nem értenek egyet. Továbbá akkor is felülvizsgálatra szorul a bevallás, ha év közben a magánszemély nem érvényesítette a családi adókedvezményt, illetve más kedvezményt, vagy érvényesített ugyan kedvezményt, de annak összege változik.

A szükséges adatokat ugyan legkésőbb május 20-áig kell pótolni, azonban visszaigénylés esetén nem érdemes az utolsó pillanatig várni, mivel a bevallás kiegészítését követő 30 napon belül az adóhatóság a jogszerű visszaigénylés összegét kiutalja a magánszemély részére. Még 30 napig sem kell várnia annak az adózónak, akinek a módosított bevallásában a 21SZJA-C lap 80. sor c) oszlopában 1 000 forint vagy azt meghaladó összeg van, feltéve, hogy a bevallás feldolgozásának nincs akadálya és nincs a magánszemélynek köztartozása, mivel a NAV soron kívül teljesíti ezt az utalást.

Bevallási tervezetek elérése, módosítása

A NAV által készített bevallási tervezetek az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemély adózók számára az eszja.gov.hu oldalon érhetők el.

A bevallás kétféleképpen módosítható 2022. május 20-ig:

  1. a NAV által készített adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy
  2. a 2021-re vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás – 21SZJA-nyomtatvány – beküldésével.

Ez utóbbira főleg akkor kerül sor, ha a magánszemély nem rendelkezik ügyfélkapuval, vagy rendelkezik ugyan, de többszöri próbálkozás ellenére sem tud belépni, mert a jelszót, sőt még a felhasználó nevét is elfelejtette. Ilyen esetben a jelszó személyesen is megújítható a NAV bármely központi ügyfélszolgálatán vagy bármelyik kormányablakban.

forrás: AgroInform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőterületünk egyre nő / 2 Mrd Ft-os kutatási program indul

Következő cikk

Bútorlap üzem gazdát keres



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések