FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ácsnak lenni – kihívás

Az ország három legjobb ácstanulója verseng egymással Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon, köztük lesz a hefelés – egyébként meszleni – Gruber Bence is, akinek nem ez az első szakmája. Két éve leérettségizett, akkor egy autószerelő képesítéssel is gazdagabb lett, de nem érte be ennyivel – lám, szakmai eredményei bizonyítják, hogy jól döntött -, s ennek prózai oka volt.

Egyszerűen nem fértem el az emelő alatt! A berendezés 185 centiméterig emel, én pedig 196 centi magas vagyok, és egyébként is jobban fekszik nekem a szabadban végezhető munka.

Ácstanuló lettél, és rögtön versenyre küldtek.

Így van, az egyik szakmai felkészítő tanárunk vetette fel elsőként a kérdést, és négyünket ki is választott. Mindannyian továbbjutottunk az írásbeli fordulóból, a döntőbe pedig végül én kerültem be a csapatból.

Lehet erre gyakorolni?

Néhány héttel a verseny előtt megtudjuk, mi a feladat. Gyakorolni iskolai keretek között is lehet, de rendelkezésünkre áll a tanműhely is. Most a döntőben egy komplett tetőt kell majd elkészítenem, szerkezettel, héjazattal és egy beépített tetőablakkal. Úgy tudom, ott kapok majd egy embert segítségképpen, hiszen egy ács még nem ács, kettő ács pedig fél ács…. ez alapvetően csapatmunka. Előfordulhat az is, hogy nehéz lesz az illetővel együtt dolgozni, nem tudom. Anyagot is ott biztosítanak.

Mi mindenhez kell egy ácsnak értenie?

A faismeret nagyon kell, és a matek is elengedhetetlen. Nagyjából ennyi, hiszen bonyolult és felelősségteljes, de mégsem olyan ördöngös szakma ez. Az biztos, hogy ha a negatív hajlatnál a vápában beázik a tető, arról csakis az ács tehet, és ez egy végzetes probléma. Mindenre oda kell figyelni, de nem nehéz.

Ki segített felkészülni?

Lelkileg a szüleim és a barátnőm támogatott, ezenkívül a gyakorlati oktatóm segített mindenben. Eleve van egy szombathelyi gyakorlati helyem, egy cég, ott rutint tudtam szerezni, hiszen megyünk mindenfelé dolgozni. Olyan is volt azonban, hogy iskolai tanulás helyett kimehettünk a tanműhelybe gyakorolni.

Mik a terveid a verseny és az iskola utáni évekre?

Meszlenben lakom, és úgy tervezem, hogy mindenképpen vállalkozást indítok. Nagyon szeretem a fát, ezzel már 8. osztályos koromban is így voltam, a fém mellett ez érdekelt. Keresztapám asztalos, így felmerült bennem az is, hogy asztalosnak tanulok, viszont az sokkal költségigényesebb szakma, drágábbak a gépek. Nem bántam meg, hogy az ács szakmát választottam, mert sok benne a kihívás, és ez tetszik! Mindig igyekszem úgy gondolkodni, hogy ne nehézségnek fogjam fel a dolgokat, hanem lehetőségnek, amellyel fejleszteni tudom magam. Az is tény, hogy változatos a munka: hiába néz ki kívülről ugyanúgy két tető, valójában sosem egyformák. Építeni szoktunk könnyűszerkezetes házakat is fából, ami nekem nagyon bejön, abból sincs két egyforma.

Izgulsz a jövő heti Szakma Sztár versennyel kapcsolatban?

Igen! Úgy vagyok vele, hogy mindenképpen dobogós leszek, hiszen csak a három legjobbat hívták be, annak is örülök tehát, hogy bejutottam. A legnagyobb cél azonban természetesen a győzelem!

forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mi lesz veled Fertő tó?

Következő cikk

Helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések