FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa ára Észtországban rekordot döntött

Faanyag. forrás: Olev Kenk/ERR

Az Észt Magán Erdészeti Központ (EMK) faár-összefoglalójában közzétett adatok szerint a fenyő papírfa kivételével minden választék ára új rekordot ért el 2022 első negyedévében.

Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója korábban nem látott magasságokba emelte a fa árát. Különösen érdemes kiemelni a nyír és a nyár papírfa felértékelődését, valamint a tűzifa rendkívüli áremelkedését – közölte az EMK.

“Még a fenyő rönk ára is olyan magasságokba emelkedett abszolút értékben, amit három hónappal ezelőtt még csak elképzelni sem tudtunk volna” – közölte a központ. “A lombos rönk ára nagyon-nagyon magas”. Az elmúlt három negyedévben a papírfa piacán az árak növekedése sebesen gyorsult. Három hónap alatt a fenyő papírfa 53 százalékkal drágult. Ugyanezen időszak alatt a nyírfa ára közel 33, a nyárfa ára pedig több mint 44 százalékkal emelkedett.

A többi kategóriához hasonlóan a tűzifa is drágult, azonban az áremelkedés még meredekebb volt. Ennek oka az energiaárak tavaly kezdődött erőteljes emelkedése, amelyre a tűzifa árai most, az idei év elején reagáltak.

Mivel a viszonylag alacsony tűzifaárak miatt a készletek korábban alacsonyak voltak, a kereslet megnőtt, amihez az ukrajnai háború okozta nyomás is hozzájárult. Ennek eredményeként március végére a háromméteres vegyes tűzifa ára köbméterenként 45,38 euróra emelkedett. “Ez hihetetlenül magas ár” – jegyezte meg az EMK. “Ez három hónap alatt 52,4 százalékos, éves szinten pedig 92,7 százalékos emelkedés”.

2022 első negyedévében Észtországban összesen 440 erdőterület-tranzakciót kötöttek (erdő eladás), amelyek összesen 3654 hektár erdőterület tulajdonjogának megváltozását jelentették. Mind a tranzakciók száma, mind az értékesített hektárszám jelentősen csökkent. A magánszemélyek által jogi személyeknek eladandó erdőterületek mennyisége is jelentősen csökkent. A hektáronkénti átlagos költség eközben nőtt.

Forrás: news.err.ee

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mecsekerdő Fenntarthatósági témahetén 400+ gyermek volt ott

Következő cikk

Drónok az erdővédelemben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések