FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 125., 2022/19.

Élő történelem óra a Tápió partján / Élmények a Kis-Balaton Látogatóközpontban / Úti cél – Látogatás a Szarvaskő Várához / Erdő Ernő bácsi meséi – Erdei szemetelés / Láperdei kitekintés – a Tatai Fényes Tanösvény / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Történelmi helyek a magyar erdőkben / Vadvilág – Színek játéka a határban

Élő történelem óra a Tápió partján

április 4-én fényes győzelmet arattak a magyar honvédek Tápióbicskénél. Az ütközet évfordulóján megemlékezést tartottak Élő történelem óra a Tápió partján elnevezéssel. Közép- Európa egyik legnagyobb hadi bemutatóján a hagyományőrzők díszes ruhában vonultak a csatatérre. Megelevenedett a közönség szeme láttára a hídi csata, a párbaj, a gyalogsági ütközetek, dörrentek az ágyúk és lángra gyulladtak a szalmabálák.

Élmények a Kis-Balaton Látogatóközpontban

Ezúttal Keszthely közelében található Kis-Balaton Látogatóközpont tárlatával ismerkedünk meg. Az intézmény 2020. szeptemberében nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára azzal a céllal, hogy a Kis-Balaton természeti kincseit bemutassa. A Látogatóközpont egész évben várja az érdeklődőket. A benti mellett a kinti helyszínek is látványos érdekességeket tartogatnak a látogatók számára.

Úti cél – Látogatás a Szarvaskő Várához

A Döbrönte község felette magasodó sziklaszirthez, az Árpád-korban a Csák nemzetség ősi birtokaként, az ugodi vár uradalmához tartozó Szarvaskő Várhoz látogatunk el. A birtokot előbb Tördemici Fehér Pál szerezte meg, majd a vár első épületeit Himfy Benedek építtette 1367-1374 között. Évszázadokon át a döbröntei birtok családi rezidencia, kincstár és okirattár szerepkörét töltötte be, jelentősebb ütközetről nem tudni falainál.

Erdő Ernő bácsi meséi – Erdei szemetelés

Az erdő a tisztaság, a frissesség otthona. Ha szemetelünk az erdőben, nemcsak a szép zöld környezetet csúfítjuk el, hanem mérgezzük a talajt, melyből a növények táplálkoznak. Szemétszedés akciókkal a már lerakott hulladékot hatékonyan szedhetjük össze.

Láperdei kitekintés – a Tatai Fényes Tanösvény

A Tata közelében elterülő, páratlan szépségű láperdő égerfái között kialakított fasétány igen népszerű az idelátogatók körében. Hajdanán egyedülálló karsztforrások biztosították a kristálytiszta forrásvizet. Aztán az elmúlt kor emberének felelőtlen, Természettől idegen közbelépése miatt lecsökkent a karsztvízszint, eltűntek a források. Napjainkban viszont már az ősrégi állapot látható!

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Történelmi helyek a magyar erdőkben

Az ember számtalan helyen hagyta ott nyomát, a világot bejáró tevékenysége során. Az idő eltünteti a nyomokat, gyakran csak az emberi emlékezet őrzi meg az események emlékét. Múltunk és tárgyi emlékeink megőrzése gazdagítja kultúránkat, egységesebb történelmi kép kialakulását eredményezheti.

Vadvilág – Színek játéka a határban

Rügyező fák, virágba borult bokrok, végre kellemes meleg, már este sem fogvacogtató hőmérsékletek. A természetfilmes nemcsak ezt, de az “itt vannak végre a színek” boldogságát is átélheti, valahányszor elindul egész napos vándorútjára a friss zöldbe dúsuló, immár ismét lombsusogással gazdagodó tájra.

A teljes adás (26:00)

– Élő történelem óra a Tápió partján
– Élmények a Kis-Balaton Látogatóközpontban
– Úti cél – Látogatás a Szarvaskő Várához
– Erdő Ernő bácsi meséi – Erdei szemetelés
– Láperdei kitekintés – a Tatai Fényes Tanösvény
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Történelmi helyek a magyar erdőkben
– Vadvilág – Színek játéka a határban

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Három faipari tiszta MSZ-szabvány korszerűsített változata

Következő cikk

Erdészverseny - Ipoly Erdő Zrt.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések