FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Három faipari tiszta MSZ-szabvány korszerűsített változata

Papírfa, rostfa, szerhasáb. Fűrészrönk. Furnérrönk. Európai szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítését követően idén tavasszal tiszta MSZ-szabványok korszerűsítésével folytatódott a hengeres és hasított faválasztékokkal, valamint fűrészárukkal kapcsolatos szabványosítás az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Az európai szabványok magyar nyelvű változataira is alapozva idén tavasszal három tiszta MSZ-szabvány korszerűsítésére került sor, az MSZ 45 és az MSZ 13307 márciusban, míg az MSZ 16636 áprilisban jelent meg. Mindhárom dokumentum az előzményszabványok átdolgozása és frissítése a korszerűsített szerkesztési elvek szerint és a jelenlegi szabványmódszertannak megfelelően, a naprakész szabványhivatkozásokat tartalmazva.

Ezek a korszerűsített szabványok a következők:


MSZ 16636:2022 Sarangolt fatermékek számbavétele és átvétele. Papírfára, forgácsfára és szerhasábfára vonatkozó követelmények

Az előzményszabvány MSZ-08-0636:1992-höz képest a főbb változások a következők:

  • felülvizsgált terminológia és átváltási tényezők az űrköbméterben és tömör köbméterben való átvétel között;
  • új fejezet adja meg az abszolút száraz tömeg alapján történő átvételre vonatkozó követelményeket;
  • új előíró mellékletek adják meg a papírfára (A melléklet), a forgácsfára (B melléklet) és a szerhasábfára (hasított faválaszték) (C melléklet) vonatkozó követelményeket.

A szabvány az erdei faválasztékok térfogat szerinti vagy abszolút száraz tömeg (atrotömeg) alapján történő átvételére vonatkozó követelményeket, valamint ezek átszámítási tényezőit adja meg, tartalmazza továbbá a papírfára, forgácsfára és szerhasábfára (hasított faválasztékra), valamint megnevezésükre vonatkozó követelményeket. Alkalmazási területébe az MSZ EN 13556-ban megadott fafajok tartoznak. A szabvány a fafajok alábbi csoportosítása szerint ad meg előírásokat: keménylombos fafajok (vastag, közepes és vékony kérgű fafajok), lágylombos fafajok és fenyők.


MSZ 45:2022 Fűrészrönk. Követelmények és megjelölés

Az előzményszabvány MSZ 45:1989-hez képest a főbb változások a következők:

  • a fülledésre hajlamos fafajok konkrét felsorolása;
  • a mintavétel elveinek közvetlen felsorolása;
  • az I 214-es nyárra vonatkozó speciális követelmények törlése.

A szabvány a fenyő és a lombos fafajokból kitermelhető fűrészipari termékek készítésére alkalmas fűrészrönkökkel kapcsolatos követelményeket tartalmazza. Nem tartozik e szabvány alkalmazási területébe a kivágás és a lemezipari rönk.


MSZ 13307:2022 Furnérrönk hazai fafajokból. Követelmények és megjelölés

Az előzményszabvány MSZ 13307:1979-hez képest a főbb változások a következők:

  • a hámozási célú furnérrönkre alkalmas fafajok között a tölgy is szerepel;
  • a fülledésre hajlamos fafajok és kékülésre hajlamos fafajok konkrét felsorolása.

Ez a szabvány a fenyő és a lombos fafajokból kitermelhető hámozott és késelt furnérok készítésére alkalmas furnérrönkökkel kapcsolatos követelményeket tartalmazza.


Az MSZ 45:2022 és az MSZ 13307:2022 azonos struktúra szerint, hasonló elvek alapján ad meg előírásokat, így mindkettő tartalmazza az alábbi változtatásokat:

  • a szakkifejezések harmonizálása az MSZ EN 844 szerint;
  • az információk feltüntetése nélkül, azonosító jelöléssel való megjelölésre vonatkozó előírások;
  • a fűrészrönk (MSZ 45) vagy furnérrönk (MSZ 13307) szállítására és tárolására vonatkozó követelményeket megadó új fejezet;
  • új tájékoztató melléklet a rönk tárolási módjainak leírására.

Az MSZT és az Agrárminisztérium közötti együttműködésnek köszönhetően 2022-ben is folytatódik a magyar nyelvű szabványosítás a hengeres faanyagok és fűrészáruk területén, az idei év munkaprogramja a következő két szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozását tartalmazza:

MSZ EN 844:2019    Hengeres faanyagok és fűrészáru. Terminológia;

MSZ EN 1315:2010  Hengeres faanyagok csoportosítása a méretek alapján.

Forrás: MSZT
Bernáth Csaba, Zajdon Anna

Előző cikk

Fűrészáru szabványok magyarul

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 125., 2022/19.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések