FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészáru szabványok magyarul

Wooden log texture

2022. januárjában az MSZT három, fűrészelt faárukkal és hengeres faanyagokkal foglalkozó európai szabványt jelentetett meg magyar nyelven az Agrárminisztérium támogatásával.

Ezek a következők:


MSZ EN 1309-3:2018 Hengeres faanyagok és fűrészáru. Mérési módszerek. 3. rész: Fahibák és biológiai károsodások

A szabvány a hengeres faanyagok és fűrészáruk mérési módszereit lefedő sorozat része. Az 1. rész a fűrészáruról, a 2. rész a hengeres faanyagokról szól, valamint a mérési és térfogatszámítási szabályok követelményeit adja meg. A 3. rész az MSZ EN 844:2019-cel együtt a fahibák átfogó összefoglalása, amelyre több európai és magyar nemzeti szabvány (pl. az MSZ EN 1316-1:2013) épül.

A szabvány egyaránt vonatkozik a fenyő és lombos fűrészárukra, amelyek lehetnek szélezettek és szélezetlenek, valamint továbbfeldolgozott fűrészárukra és hengeres faanyagokra. Megadja a vizuális osztályozáskor figyelembe vett – a faanyag szerkezetéhez, biotikus károsítóihoz és egyéb károkhoz kapcsolódó – jellegzetességek meghatározásának módszertanát a fűrészelt, továbbfeldolgozott és hengeres faanyag megjelenése, valamint a fűrészelt és továbbfeldolgozott faanyag használhatósága tekintetében.

A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítésével párhuzamosan az MSZT a vonatkozó hazai előírásokat megadó, egyes vonatkozó, forrásdokumentum nélküli MSZ-szabványokat is felülvizsgálta. E folyamat eredményeképpen 2022 tavaszán megjelenik az alábbi két korszerűsített szabvány:

  • MSZ 45 Fűrészrönk. Követelmények és megjelölés (az MSZ 45:1989 korszerűsítése);
  • MSZ 13307 Furnérrönk hazai fafajokból. Követelmények és megjelölés (az MSZ 13307:1979 korszerűsítése).

E szabványok a korszerű európai szabványokat alapul véve adják meg a fűrészrönk, valamint a furnérrönk hazai kitermelésére vonatkozó előírásokat. Megadják e faipari termékek osztályba sorolásának alapjait a rönkök méretei és az MSZ EN 1309-3:2018 szerint megmért fahibák alapján.

Ugyancsak 2022 tavaszára várható az MSZ-08-0636:1992 korszerűsítéseként megjelenő MSZ 16636 Sarangolt fatermékek számbavétele és átvétele. Papírfára, forgácsfára és szerhasábfára vonatkozó követelmények és megjelölés szabvány is.


MSZ EN 1313-1:2010 Hengeres faanyagok és fűrészáru. Megengedett méreteltérések és ajánlott méretek. 1. rész: Fenyő fűrészáru

A szabvány a fűrészárukkal foglalkozó sorozat része, megadja a fenyő fűrészáru megengedett vastagsági és szélességi méreteltéréseit a referencia-nedvességtartalom (20%) mellett, és a nedvességtartalom-változás hatására létrejövő méretváltozás miatti korrekciót.

A szabvány külön-külön táblázatban tartalmazza a 38 mm-es és afeletti vastagságokhoz tartozó, előnyben részesített méreteket az angolszász és a metrikus méretek alapján. Ezenkívül a teljes A melléklet a kiegészítő nemzeti méretekkel foglalkozik, így különálló táblázatban lehet megismerni az Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Svájcban és Svédországban előnyben részesített fűrészáru-keresztmetszeteket.


MSZ EN 1316-1:2013 Hengeres faanyagok lombos fafajokból. Minőségi osztályozás. 1. rész: Tölgy és bükk

A szabvány az MSZ EN 1309-3:2018 szerint megmért fahibák (göcsök, repedések, rendellenes növekedés stb.) alapján sorolja minőségi osztályokba a tölgy és bükk hengeres faanyagokat. A szabvány a szálfa vagy rönk faanyagként megjelenő, kidöntött hengeres tölgy és bükk faanyag minőségi osztályozását, valamint az osztályok megjelölését írja le. Az osztályba sorolás olyan hengeres faanyagok minőségi osztályait adja meg, amelyek rendeltetésszerű felhasználása ismeretlen. Az osztályba sorolás a következő fafajokra érvényes: tölgyek, Quercus sessiliflora SALISB. (vagy Quercus petraea LIEBL.), Quercus robur L. (vagy Quercus pedunculata EHRH.) és bükk (Fagus sylvatica L.).

Forrás: MSZT
Bernáth Csaba, Zajdon Anna

Előző cikk

Digitális termelés felügyelet

Következő cikk

Három faipari tiszta MSZ-szabvány korszerűsített változata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések