FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A beltéri ajtók szabványa – októbertól magyarul

A CEN, hosszas egyeztetések után, 2018 novemberében adta ki a beltéri ajtók EN 14351-2:2018 hivatkozási számú termékszabványt, amelyet az MSZT 2019. április 1-jén angol nyelven, címoldalas jóváhagyó közleménnyel, MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók címmel vezetett be nemzeti szabványként.

A szabvány magyar nyelvű változatát az MSZT/MB 101 Nyílászárók nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozta ki és 2020. október 1-jén jelenik meg.

A szabványt még nem hirdették ki harmonizáltnak az OJEU-ban, csak ennek megtörténte után lehet CE-jelöléssel forgalomba hozni a beltéri ajtókat az Európai Unió piacán.

Az MSZ EN 14351-2 meghatározza a beltéri ajtóknak az anyaguktól független teljesítményjellemzőit, kivéve a tűz- és füstgátló tulajdonságokat, amelyekre a magyar nyelven elérhető MSZ EN 16034:2015 vonatkozik.

A beltéri ajtók tervezett felhasználásai:

– menekülési útvonalon [a) felhasználás];

– különleges követelménynek megfelelő módon [b) felhasználás]; és

– csak közlekedésre/összeköttetésre [c) felhasználás].

Az egyes jellemzőkre a felhasználás módjától és szerkezeti kialakítástól függően (pl. üvegajtó) vonatkoznak előírások, amelyeket vizsgálatokkal kell igazolni.

A csak beltéri közlekedési célra gyártott ajtókat – c) felhasználási célú ajtó esetén – a gyártó is igazolhatja az AVCP-eljárás (a teljesítményállandóság értékelése és ellenőrzése) 4-es rendszere szerint [a gyártó részéről végzett terméktípus-meghatározással és a gyártó által végzett üzemi gyártásellenőrzés
(ÜGYE) alapján].

A különleges követelményeknek való megfelelés esetén – b) felhasználás – az AVCP-eljárás 3-as rendszere szerinti feladatok elvégzése részben a gyártó által végzett üzemi gyártásellenőrzést jelenti, másrészt a bejelentett vizsgálólaboratórium értékelését az építési termék teljesítményének vizsgálata (beleértve a gyártó által végzett mintavételt is), típusszámítások, táblázatos értékek vagy a termék leíró dokumentációja alapján.

Az életvédelmi célú felhasználás esetén – a) felhasználás – az AVCP-eljárás 1-es rendszere szerinti feladatok elvégzéséhez a 3-as rendszerben felsorolt feladatokon túl bejelentett terméktanúsító szerv bevonása is szükséges a gyártóüzem és az ÜGYE alapvizsgálatára, valamint az ÜGYE folytatólagos felügyeletére, vizsgálatára és értékelésére.

A következő táblázatban a termékcsoportra vonatkozó alapvető jellemzők
vizsgálati/értékelési módszereinek szabványait foglaltuk össze.

A szabvány mellékletei közül pl. a B melléklet táblázatai tartalmazzák:

– az egyes jellemzők megállapításához szükséges vizsgálati minták számát és a vizsgálati eredmények értelmezhetőségének határértékét;

– az ajtószerkezet-kialakítás és a szerkezeti részletek szerinti léghanggátlásértékeket;

– az ajtó szerkezeti felépítése szerinti hőátbocsátási értékeket.

A ZA melléklete írja le a termékekre és a rendeltetésszerű felhasználásra vonatkozó AVCP-rendszereket, és hogy milyen feladatokat kell végezni a termék teljesítményállandóságának értékelésére és ellenőrzésére a különböző megfelelőségigazolási módozatok esetén a gyártónak és a bejelentett szerveknek.

A szabvány magyar nyelvű változatát az MSZT/MB 101 Nyílászárók nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozta ki és 2020. október 1-jén jelenik meg.

Forrás: MSZT/MB 101

Előző cikk

100 éve született dr. Madas László, a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Következő cikk

Hivatás, szolgáltatás, erdőgazdálkodás - látogatás egy magánerdészeti vállalkozásnál



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések