FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az Év Erdészét kérdeztük

Amint arról korábban beszámoltunk, Gerner László, a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészetének kerületvezetője nyerte el idén az Év Erdésze címet a Pilisben rendezett országos versenyen. A Szászváron lakó baranyai szakembert épp egy gombaszedő tábor túravezetése során értük utol valahol a kelet-mecseki rengetegben Kárász környékén.

– Szívesen válaszolok a kérdéseire, hiszen gombaszedés közben is lehet beszélgetni, legalábbis amíg a térerő is úgy akarja itt az erdőben – fogadja hívásunkat Gerner László, a 2022-es Év Erdésze

– Miért választotta ezt a szép hivatást? Felmenői között voltak erdészek? 
– Valóban jellemző, hogy apáról fiúra száll az erdő szeretete, de erdész nem volt a rokonságban. Ennek ellenére mégis a családból jött az indíttatás, ugyanis nagyapám ismerte fel gyerekkoromban, hogy mennyire szeretem a természetet, így tulajdonképpen az ő meglátása terelt az erdészet felé. 

– Egyre sűrűbben hallani arról, hogy erdei állatok, vaddisznók, rókák, aranysakálok bukkannak fel már a nagyvárosokban is. Ez általában riadalmat okoz. Van olyan vadállat a Mecsekben, amelytől valóban tartanunk kellene? 
 – Egyáltalán nem. Az állatok alapvetően félnek az embertől és nagy ívben el is kerülik. A túrázóknak csak a vaddisznótól érdemes tartaniuk, de csak abban az esetben, ha a koca épp a malacait vezeti. Alapvetően azonban túl van lihegve az, amit a hazai vadakkal kapcsolatban olvasni lehet, főleg mifelénk a Mecsekben, ahol azért nem kell medvék felbukkanására számítani. 

 – A városokban élők a szélsőséges időjárási viszonyokban érik tetten a globális felmelegedést és a klímaváltozást. Mit tapasztal ebből ön az erdőben? 
 – Tapasztalataim alapján csak megerősíteni tudom azt, hogy valóban változik a klíma. Erre többek között azt tudnám felhozni példának, hogy megjelent a Mecsekben a császárgalóca. Ez a csodálatosan szép, ízletes gomba eddig a tőlünk jóval délebbre lévő erdőkben volt csak megtalálható, immár azonban a Mecsekben is megjelent nagy mennyiségben. Márpedig ez a magas hőmérsékletet kedvelő gomba azért van terjedőben, mert bizony tagadhatatlan a felmelegedés. 

 – Divatos manapság olyan „túlélésre” oktató túrákon részt venni, amelyek az ehető erdei növények felismerésére oktatnak. Mi a véleménye ezekről? 
 – Valóban rengeteg ehető növény található az erdőben a szamócától a szederfélékig, de a legtöbb ehető apró bogyó nem a modern kor emberének szája ízéhez igazodik. Szerintem az erdőben a gomba és a vadhús az, amiből igazán ízletes ételt lehet készíteni. 

(középen) Gerner László, Fotó: Andrési Pál
Elmélet és gyakorlat is volt a szakmai versengésen

Mintegy kétszáz indulót megelőzve nyerte Gerner László, a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészetének kerületvezetője az Év Erdésze címet a százötven esztendős Országos Erdészeti Egyesület éves versenyén. A Szászváron lakó erdész Baranya Megyében 14-fős mezőnyből jutott az országos döntőbe, ahol húsz szakmabelivel mérte össze felkészültségét. A 19 magyar megyei bajnok egy Erdélyből érkezett erdésszel egészült ki a Pilisi Parkerdőben rendezett kétnapos finálén. A döntőben 15 különböző elméleti és gyakorlati erdészeti feladatban, illetve koronglövészetben mérték össze felkészültségüket a szakemberek. 

forrás: BAMA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biotermék üzem Kemiben (Finnország)

Következő cikk

Swiss Krono - PurChem együttműködésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések