FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

II. Erdei Szabadegyetem

Különösen aktuális témával szólította meg az Országos Erdészeti Egyesület a hazai zöld energiaiparban érdekelt piaci, jogalkotói, önkormányzati, felsőoktatási szereplőket a „II. Erdei Szabadegyetem Döntéshozóknak” rendezvényen. A résztvevők a fa alapú biomassza-felhasználás lehetőségeit ismerhették meg elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. A meghívottak aktivitására, a szakemberek közötti szinergiára épülő csapatmunka alkalmat kínált egymás szakterületének, szempontjainak, munkájának megismerésére, az egyes területeken átnyúló hatékony munkakapcsolatok kiépítésére.

A tudásátadás – megosztás – kapcsolatépítés pilléreire alapozó programsorozat második eseményének célja a faanyag, mint megújuló energiaforrás pozicionálása, valamint az energiatermelésben érdekelt és a fa alapú biomasszát előállító ágazatok közötti párbeszéd lehetőségének megteremtése volt.

Bebizonyosodott, hogy az eseményen résztvevők számára fontos a körforgásos gazdaság elveinek maximálisan megfelelő rendszerekben való gondolkodás, a zöld energiamix időjárásfüggő technikai elemeinek kiegészítése olyan időjárás-független elemekkel, mint az erdei biomassza alapú tüzelőanyag. Ezért a téma kutatási, erdészeti, jogalkotói, felhasználói és pénzügyi szempontból való körüljárása hasznos tudással egészítette ki a döntéshozók egyéb megújuló energiaforrásokról meglévő ismereteit. A piaci szereplők az így kialakítható komplex megoldások kihasználásában látják hazánk jövőbeli energia függetlenségének egyik kulcsát.

Az Erdészeti Tudományos Intézet és az Agrárminisztérium munkatársainak előadása rámutatott arra, hogy a fenntartható erdőgazdálkodásnak lényeges eleme lehet a biomasszalapú tüzelőanyag előállítás oly módon, hogy ez egyáltalán nem sérti a fa anyagában történő hasznosítását, az erdő ökológiai, természet – és klímavédelmi szerepének betöltését. Megvan a technológia, megvan a megfelelő erdőgazdálkodási forma, amivel biztosítható a fa biomasszaként való alkalmazása anélkül, hogy az sértené a fenntarthatóság elveit. Egy megújuló, megújítandó erőforrásról van szó.

Az eseménynek otthont adó Egererdő Zrt. az intézményi zöldhő ellátás komplett folyamatának bemutatásával, a felmerülő kérdések megválaszolásával tette teljessé a programot. A felsőtárkányi tűzifaudvarban és a Bambara Hotelben a faapríték előállítástól az erdei biomasszával üzemelő, a szálloda fűtését ellátó kazánok megtekintéséig lehetett nyomon követni a rendszer működését a hatékonysági, megtérülési adatok ismertetésével kiegészítve.

„A résztvevők megtudhatták, hogy hosszútávon, kiszámíthatóan hogyan jutunk hozzá erdei biomasszához, hogy a magyar erdők működése jól és szigorúan szabályozott, ezért a faanyag felhasználása során az erdőterület nem csökkenhet, több fát nem vághatunk ki, mint amennyit meg tudunk termelni. A Szabadegyetemen kialakult új kapcsolati háló megszületése rávilágított arra, hogy bár a jogszabályaink alkotása széles kör bevonásával történik, ezt a kört tovább lehet és kell is bővíteni.” – mondta el Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár.

„Ha a rendezvényt lehet két szóval jellemezni, akkor ez a két szó a lehetőség és a felelősség. Ez munkálkodott mindenkiben, aki részt vett ezen az eseményen, ez mozgatta a gondolatokat, melyeken keresztül a jelenlévők inspirálták egymást. Ez az esemény a magyar erdők és a társadalom kapcsolatának feltárását, az erdőgazdálkodás céljainak, lehetőségeinek megismerését szolgálja. Az erdészek a magyar erdőket évszázados léptékben gondolkodva kezelik. Azért, hogy ez a gazdálkodás valóban tartamos és fenntartható legyen, fontos az erdőhöz bármilyen módon kapcsolódók megszólítása, szempontjaiknak figyelembevétele és a velük való közös gondolkodás. Ezen találkozások alkalmával új ötletek merülhetnek fel, amelyeket a mindennapi munkába beépítve olyan célokat érhetünk el, aminek aztán a teljes magyar társadalom élvezheti a hatásait.”foglalta össze Elmer Tamás az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a rendezvény céljait és tapasztalatait.

Az Agrárminisztérium által támogatott, az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett második Erdei Szabadegyetemen a következő előadások hangzottak el, melyek az esemény weboldalán is megtekinthetőek:

  • dr. Schiberna Endre, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet: Az erdei biomassza termelés fenntarthatóságának kérdései
  • Szentpéteri Sándor, Agrárminisztérium: Tervezhetünk-e hosszútávon az erdei biomasszával?
  • Zanatyné Uitz Zsuzsanna, Tüzelőanyag-gazdálkodási munkabizottság vezető, Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége: Zöldhő előállítása a településeken – A kaposvári fűtőmű példája

Az eseményről készült videó megtekinthető az Erdei Szabadegyetem weboldalán.

forrás: OEE

kapcsolódó:
Erdők és klímavédelem találkozása a gyakorlati megoldásokban (2020-10-28)

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Állami erdőgazdálkodók a számok tükrében – 2021.

Következő cikk

A világ legkörnyezetbarátabb bútorgyáraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések