FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A világ legkörnyezetbarátabb bútorgyára

“A világ legkörnyezetbarátabb bútorgyára” – így jellemzi a Vestre a norvégiai Magnorban található új, Bjarke Ingels Group / BIG által tervezett gyártó komplexumát. A “The Plus” névre keresztelt, 7000 négyzetméteres épület 55%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár, mint egy hagyományos gyár.

A hírek szerint ez lesz a világ első olyan projektje, amely a maga nemében a legmagasabb, “Kiváló” környezetvédelmi BREEAM-besorolást kapta.

A kereszt alakú építészet négy gyártási területet – a színgyárat, a faipari gyárat, az összeszerelést és a raktárat – foglalja magába egy kör alakú udvar körül. David Zahle, a BIG partnere így nyilatkozott a tervezésről: “A játékosság, a demokrácia és a fenntarthatóság a Vestre márka és minden tevékenységük középpontjában áll; a norvég erdők közepén található, fából készült, színes gyárunk – amelyet egy 300 000 négyzetméteres nyilvános erdei park vesz körül, ahol a helyi közösség megismerheti a Vestre bútorokat, amelyekben óriási darabok vannak elhelyezve – ezt a filozófiát élteti. A Vestre ambiciózus és elkötelezett csapatával dolgozni egy életre szóló öröm volt.

Átlátható fenntarthatóság

A BIG tervezésének fő mozgatórugói a fenntarthatóság, a környezetvédelmi szempontok és az átláthatóság voltak. A stratégiák közé tartozik a 900 tetőtéri napelem, amelyek évente körülbelül 250 000 kWh energiát termelnek, valamint a gyártás során felhasznált víz 90-95%-ának újrahasznosítása.

Az “Allemannsretten” norvég fogalma előtt tisztelegve – ami a barangoláshoz való jogot jelenti – a Vestre egyik célja az volt, hogy a világ legnyitottabb és legátláthatóbb gyárát építse meg. A távoltartó védőkerítések nélküli épület esetében, a látogatók mind a négy szárnyon lévő nagyméretű ablakokon keresztül bepillanthatnak a gyár belsejébe. A külső rámpákon is felsétálhatnak, és feljuthatnak a zöld tetőre, hogy jobban rálátásuk legyen a gyárra és a környező fenyőerdőre. A látogatók továbbá mindent megtudhatnak a Vestre fenntartható stratégiáiról a Vestre Energy Centerben és a Vestre Clean Water Centerben.

“A Plus nagyszerű látványosság lesz a helyiek és a látogatók számára egyaránt, ahol az emberek meglátogathatnak és megtapasztalhatnak egy modern, a lehető legfenntarthatóbb módon épített gyárat” – teszi hozzá Tjust.

Bútorgyár és ökoturisztikai bázis egyszerre

A BIG projektvezetője, Viktoria Millentrup így nyilatkozott: “A feladat, hogy egy fenntartható, hozzáférhető, színes, nyilvános parkkal rendelkező gyártóüzemet hozzunk létre, olyan érzés volt, mintha egy teljesen új tipológiát terveznénk. A gyártóüzemekre még mindig úgy gondolnak, mint elkerített, környezetszennyező épületekre. Izgatott vagyok, hogy a The Plus a zöld átmenet prototípusa, amely bebizonyítja, hogy a gyártás lehet fenntartható, szociális, helyi és jövedelmező egyszerre – és felveti a mindent eldöntő kérdést: Mi történne a bolygóval, ha minden ipari épület ezt a koncepciót követné?

A Vestre reméli, hogy a The Plus globális inspirációvá válik, megmutatva, hogy az ipari projektek is lehetnek globális innovátorok a környezetvédelem területén. A vállalat ambíciója az is, hogy több ipari vállalat vonzásával hozzájáruljon Magnor és a régió fejlődéséhez.

‘Meggyőződésünk, hogy több vállalat fog Magnorba jönni, hogy egy erős gyártási klaszter részévé váljon’ – mondja Tjust.

A svéd határ közelében található Vestre szeretne inspirálni és rávilágítani arra, hogy a skandináv országoknak hogyan kell együttműködniük a globális piacon való siker érdekében. “Valakinek az élre kell állnia, ha fel akarjuk gyorsítani a zöld váltást” – mondja Tjust. Reméljük, hogy a The Plus révén több vállalat fedezi fel a Magnorban és a régióban rejlő lehetőségeket mind a norvég, mind a svéd oldalon. Rengeteg hely van itt még több ember számára, ezért fantasztikus lenne, ha több vállalat ide helyezné át a termelését.

A mindössze 18 hónap alatt elkészült The Plus június 3-án nyitja meg kapuit a hivatalos gyárnyitóra. ‘Fantasztikus érzés, hogy 18 hónap alatt sikerült megvalósítanunk ezt a kiterjedt projektet. Ezt a fővállalkozóval és a projektben részt vevő összes helyi beszállítóval való jó együttműködésnek köszönhetően sikerült elérnünk” – folytatja Tjust. ‘A Plus egy gyár az emberekért! Ez egy olyan projekt, amelybe rengeteg lelket és energiát fektettünk. Ez egy fontos nap számunkra, de a norvég szárazföldi ipar és a skandináv export-együttműködés számára is.

szerk: Tóth János, forrás: designboom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

II. Erdei Szabadegyetem

Következő cikk

ÉVOSZ-MAKÉSZ közgyűlés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések