FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finnország: Erdőakadémia EU döntéshozóknak

A résztvevők a kereskedelmi (termelő) erdők természetvédelmi kezelésének gyakorlati tanulmányozása érdekében a közép-finnországi Jyväskyläben látogattak el egy helyszínre. Vilma Issakainen / Finn Erdészeti Egyesület

Több mint 30 befolyásos ember vett részt a finnországi Forest Academy for EU Decision Makers (Erdőakadémia EU döntéshozóknak) programon – íme, milyen volt!

Az uniós döntéshozóknak szóló erdészeti akadémia több mint 30 befolyásos európai személyt hozott Finnországba, hogy megismerkedjenek az erdőgazdálkodással, a természetvédelemmel és az erdészeti iparral.

“Ez a legfontosabb üzenet: ha itt egyszer kivágnak egy fát, akkor mindent felhasználnak. Nem hagyják elrohadni az erőforrásokat, ha nem szükséges a biológiai sokféleség érdekében’ – mondta Hans Nilsagård, a svéd Vidékügyi és Infrastrukturális Minisztérium vezető tanácsadója a tanfolyam során tartott vacsorán.

Nilsagård hangsúlyozta az erdőgazdálkodás fontosságát Finnországban és Svédországban. Megfelelő gazdálkodás nélkül az erdőket viszonylag hamar elfoglalná a lucfenyő, és kevesebb hely maradna más fajok, például a nyír és az erdeifenyő számára. A lucfenyő elszaporodása a rovarkárok kockázatát is növeli.

Hans Nilsagård, a svéd Vidékügyi és Infrastrukturális Minisztérium vezető tanácsadója

A 2023. szeptember 22-én, pénteken véget ért tanfolyamon több mint 30 különböző nemzetiségű személy vett részt. Szervezetek széles körét képviselték: az EU Bizottság, az Európai Parlament, nemzeti minisztériumok, a média, egyetemek és különböző érdekeket képviselő szervezetek. A háromnapos tanfolyam a harmadik volt a sorban, és a Finn Erdészeti Egyesület szervezte.

A tanfolyam résztvevői busszal utaztak.

“A skandináv erdészeti know-how Európa más részein is érdeklődést vált ki. Ismét szerencsések voltunk, hogy itt a legkülönbözőbb szakértelemmel rendelkező döntéshozókat láthattunk” – mondta Eveliina Pokela vezető szakértő, a Finn Erdészeti Egyesülettől, amely a döntéshozóknak szóló Erdészeti Akadémia rendezvényekért felelős szervezet.

A különböző nemzeti körülményekhez igazítható formátum

Az Erdészeti Akadémia kommunikációs koncepciója elsősorban a Finnországban 1996 óta szervezett, döntéshozóknak szóló Erdészeti Akadémián alapul, de számos nemzetközi alkalmazáson is, mint például a nemzetközi Forest Academy Finland fórumokon, amelyek az új uniós országok erdőkkel kapcsolatos kulcspozícióban lévő döntéshozóit célozták meg (2003-2004), az Európai Megújuló Erőforrások, Fenntartható Jövő fórumokon (2006-2007 ), a finn-orosz erdészeti fórumokon (2011) és az EU döntéshozóknak szóló Erdészeti Akadémián (2018, 2022).
Megoldások a zöld átmenethez

A résztvevők a kereskedelmi (termelő) erdők természetvédelmi kezelésének (a természettel gazdálkodás) gyakorlati tanulmányozására a közép-finnországi Jyväskyläben egy helyszínre látogattak el. Bejárták a Äänekoski biotermék-gyárat is, amely cellulóz, energia, karton és nyírfurnér, faalapú textilszálak és fából készült 3D-s tárgyak gyártásával foglalkozik.

A program az erdészeti ágazaton belüli kutatási és gyakorlati intézkedésekről egyaránt tartalmazott információkat. Suvi Leinonen, a kabinet tagja jegyzetel.

A program az erdészeti ágazaton belüli kutatási és gyakorlati intézkedésekről egyaránt tartalmazott információkat. Az Erdészeti Akadémia célja, hogy előmozdítsa az európai gazdaság fenntarthatóságát és megoldásokat kínáljon a zöld átmenethez.

“A látogatások, a moderált megbeszélések és a vezető szakértőkkel interakció szinte egyedülálló lehetőséget nyújtott a résztvevőknek, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot az EU-ban aktuális erdészeti kérdésekről” – mondta Pokela.

Äänekoski biotermék-gyár, amely cellulóz, energia, karton és nyírfurnér, faalapú textilszálak és fából készült 3D-s tárgyak gyártásával foglalkozik.

A megbeszélések középpontjában az erdők és a fa felhasználása, mint számos globális kihívás megoldása állt.

Tanja Tanayama, az Európai Beruházási Bank osztályvezetője a vacsorán elmondta, hogy előzetesen nem sokat tudott az erdészeti ágazatról, de a tanfolyam rengeteg információt adott neki, amit “meg kellett emésztenie”.

Tanja Tanayama, az Európai Beruházási Bank osztályvezetője.

“Egyértelmű, és most már kristálytisztán látszik, hogy az erdők fontos szerepet játszanak a zöld átmenetben. A kihívást az jelenti, hogy több különböző, némileg ellentmondásos célkitűzésre jelentenek megoldást. Hogyan lehet tehát a lehető legjobb kompromisszumot megtalálni?” mondta Tanayama.

Az erdészeti politikának helyi kézben kell maradnia

A rendezvény megnyitójára a főváros, Helsinki közelében fekvő Tuusulában, a nemrég megnyílt, rönkökből épült Monio iskola- és kulturális központban került sor. A megnyitón Sari Essayah, finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter és Peter Kullgren, svéd vidékügyi miniszter közös videó-köszöntője hangzott el. A miniszterek hangsúlyozták a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságát a társadalom számára.

Eveliina Pokela (középen), az Erdészeti Akadémia igazgatója Katie Powerrel, a kabinet tagjával beszélgetett.

“Az erdészeti ágazat nagymértékben támogatja a zöld, fosszilis energiaforrásoktól mentes átmenetet, és új innovációkkal lát el minket. Ez az átmenet a fenntartható erdei biomasszán alapul, amely a fosszilis alapú nyersanyagok alternatívája. Számos példa van az erdőből származó innovatív alkalmazásokra, a faépítéstől és az energiatermeléstől kezdve az akkumulátorokig és a ruházatig” – mondta Essayah.

A miniszterek rámutattak, hogy Finnországban több mint 600.000, Svédországban pedig több mint 300.000 magán erdőtulajdonos van. Az EU-ban jelentős eltérések mutatkoznak az erdők tekintetében.

Faalapú textilszálak egy New Wood kiállításon.

“Ez kihívást jelent, mivel az EU (erdészeti) szabályozási kerete gyorsan bővül. Ezért szeretnénk hangsúlyozni a hagyományok, a tudás és a készségek szerepét, amelyeket erdőtulajdonosaink, kutatóink és vállalataink az évek során – helyi viszonyaink alapján – kialakítottak” – mondta Essayah.

A programban gyönyörű kóruséneklés szerepelt.

“Az erdészeti politikát a jövőben is nemzeti szinten kell megtervezni és végrehajtani. Mindezt azért, hogy költséghatékony legyen és alkalmazkodjon a nemzeti körülményekhez. Nem lehet egy “mindenre egyforma” megközelítést alkalmazni” – mondta Kullgren.

Írta: Tero Karjalainen
angolra fordította: Heli Mäntyranta
Forrás: forest.fi
Fatájolta: MM

FATÁJ: A döntéshozóknak tehát az erdőgazdálkodást és a faipart összetartozó, egymásra épülő szakterületekként mutatták be.

Hasonló rendezvény Magyarországon is volt már és sikere alapján várhatóan lesz a további években is:

A fa a 21. század építőanyaga (FATÁJ 2023. 06. 01.)

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

II. Erdei Szabadegyetem (FATÁJ 2022. 06. 02.)

Különösen aktuális témával szólította meg az Országos Erdészeti Egyesület a hazai zöld energiaiparban érdekelt piaci, jogalkotói, önkormányzati, felsőoktatási szereplőket a „II. Erdei Szabadegyetem Döntéshozóknak” rendezvényen. A résztvevők a fa alapú biomassza-felhasználás lehetőségeit ismerhették meg elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. A meghívottak aktivitására, a szakemberek közötti szinergiára épülő csapatmunka alkalmat kínált egymás szakterületének, szempontjainak, munkájának megismerésére, az egyes területeken átnyúló hatékony munkakapcsolatok kiépítésére.

Erdők és klímavédelem találkozása a gyakorlati megoldásokban (FATÁJ 2020. 10. 28.)

Az erdők és erdőgazdálkodási ágazat nyújthat gyakorlati megoldásokat a klímavédelemre. Ez volt az Erdei Szabadegyetem Döntéshozóknak című programsorozat első eseményének egyik következtetése. Az eseményen több ágazat és a klímavédelemben érintett számos szakma képviselői vettek részt.

Előző cikk

Hamarosan érkeznek a STIHL legújabb akkumulátoros gépei

Következő cikk

Megszűnik a gödöllői erdei vasút



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések