FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Japán fa-önellátottsága 50 év óta először haladja meg a 40%-ot

Japán fa-önellátottsági rátája az elmúlt 10 évben emelkedett, és 2020-ban nagyjából fél évszázad óta először érte el a 40%-os szintet. Bár vannak intézkedések a hazai faanyag felhasználásának előmozdítására, az arány növekedését a biomassza alapú energiatermeléshez használt faapríték felhasználásának növekedése okozta.

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériumnak a japán erdőkről és erdőgazdálkodásról szóló éves jelentése szerint a faönellátottsági ráta, amely a Japánban felhasznált hazai fa arányát jelzi, 2020-ban 41,8%-ot ér el.

Ez az arány 1955-ben még 96,1% volt, de ezt követően az olcsó importált fa növekedése miatt folyamatosan csökkent, és 2002-ben rekordalacsony, 18,8% volt. A hazai fakitermelés ösztönzését célzó kormányzati intézkedések részeként telepített mesterséges erdők csak nemrég váltak kitermelhetővé. Az üzemanyag iránti megnövekedett kereslet, beleértve a biomassza alapú energiatermeléshez használt faaprítékot a szén-dioxid-mentesítés részeként, szintén növelte a hazai fakínálatot. A 2011 óta eltelt tíz évben az önellátási arány folyamatosan emelkedett. Utoljára 48 évvel ezelőtt, 1972-ben haladta meg a 40%-ot.

A teljes fakereslet 2020-ban 74,4 millió köbméter volt. A COVID-19 járvány miatt csökkent a lakások iránti kereslet, így ez a teljes érték 7,5 millió köbméterrel csökkent 2019-hez képest.

Barna vonal az önellátási hányad a jobb oldali tengely szerint %-ban. Sötét oszlopok: a hazai fa mennyisége millió m3-ben. A sötét fölötti világos oszlopok: az importált fa mennyisége millió m3-ben. Adatok: Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati minisztériuma alapján.
A hazai (barna) és importált (zöld) fa mennyisége termékenként: fűrészáru, rétegeltlemez, fapép és apríték, egyéb fatermék, tűzifa. A fűrészáru és a rétegeltlemez esetén a világosbarna az e termékek előállításához importált rönk. Adatok: Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati minisztériuma alapján.

Az írás eredeti nyelve japán, melyről fordították angolra. A nyitókép forrása: © Pixta.

Forrás: nippon.com
(Magyar szerkesztés: MM)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

IKEA leépítés orosz és fehérorosz piacokon

Következő cikk

Erdész időutazás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések