FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Alig lesznek katások az erdészeti ágazatban

Benyújtotta a kormány az új kata-törvény tervezetét – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd ezt az adózási formát, akik kizárólag a lakosság részére szolgáltatást nyújtó, vagy terméket értékesítő egyéni vállalkozók.


frissítés (2022-07-12 15:45):
Hiába a tiltakozás, elfogadták a módosítást. Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szeptembertől hatályos.

Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adóját, vagyis a katát. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott kedden a Ház, kivételes eljárásban.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak – közölték.

Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.

Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek.

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.
A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik.
Az adózási formát a jövőben csak egyéni vállalkozók választhatják.


frissítés (2022-07-12 11:25):
Elindult a parlamenti vita az új kata-szabályokról


Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. Mindez azt is jelenti, hogy a Bt.-k is kikerülnek a katások köréből.

Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

Mindig sok problémát és extra munkát jelentenek az évközbeni változások, ezért nem tartja szerencsésnek Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy a hétfőn, a parlament elé benyújtott új kata-szabályokat már szeptember 1-jén bevezetnék. A lépés ugyanakkor “a jelen költségvetési helyzetben érthető” – derült ki az elnök válaszaiból, amelyet a hvg.hu e-mailes megkeresésére küldött.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv az, hogy egy kisvállalkozó a megtervezett üzleti évét újra kelljen gondolnia. Amennyiben kiesik a módosított vagyis inkább kasztrált kata lehetőségéből, bármelyik adónemre áttérés olyan adminisztratív és ismeretanyagot feltételez, mellyel egy kisvállalkozó nem igazán rendelkezik, ráadásul a könyvelőkre is hatalmas terhet rak – tette hozzá.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek. A választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Abban nincs változás, hogy továbbra is az adott hó 12. napjáig kell befizetni. A meghatározott bevételi határértéket túllépő bevétel-részt után is megmarad a 40 százalékos adó.

A katás vállalkozó a társadalombiztosítási, illetve a munkanélküli ellátások esetében havi 108 ezer forint alappal számolhat – ez lényegében változatlan, hiszen 50 ezer forint után eddig is ennyivel lehetett számolni. Más kérdés, hogy az új szabályok megjelenéséig volt egy havi 75 ezres befizetési lehetőség is, amely után eddig 179 ezer forintos alappal lehetett számolni.

forrás: HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fák fölött Pannonhalmán

Következő cikk

Szakirányú továbbképzések az Erdőmérnöki Karon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések