FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szeretne egy erdőt?

Mit tegyen az az önkormányzat, földtulajdonos vagy gazdálkodó, ha szeretné, hogy új erdővel gazdagodjék? Sok utánajárást kíván a dolog, de jó hír, hogy a Vérteserdő Zrt. partneri együttműködést kínál, szakemberei jó tanácsokat adnak.

A Vidékfejlesztési Program módosításában a különféle erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg. Ezekre a forrásokra a földtulajdonosok mellett már az önkormányzatok is pályázhatnak. Az országos Erdősítési Program célja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése, legfontosabb természeti erőforrásaink, vizeink, a talajok és a biológiai sokféleség állapotának megőrzése, javítása, és nem utolsó sorban az erdők megfelelő ökológiai teljesítőképességének fenntartása, fejlesztése, az erdőterületek növelése.

Az Agrárminisztérium irányítása alatt álló erdőgazdaságok, így a Vérteserdő Zrt. is stabil állami háttérrel rendelkezik. A gazdálkodás évszázados szaktudásra, tapasztalatra és hagyományokra épül, a társaságnál magasan képzett szakemberek dolgoznak, rendelkeznek a telepítések végrehajtásához szükséges személyzettel és eszközparkkal.

Fontosnak tartjuk a tervezésnél az előzetes szaktanácsadást. Már a talajvizsgálathoz is célszerű megfelelő, azaz erdészeti gyakorlattal is rendelkező laboratóriumot választani. Készíteni kell termőhelyfeltárási szakvéleményt, tervdokumentációt, műszaki kivitelezési tervet is. Az erdőtelepítési tervet megbízható, arra jogosult szakemberrel kell elkészíttetni. A kivitelezésnél a csemeték, a szaporítóanyag beszerzésében segítünk, szükség esetén biztosítjuk az eszközöket, a gyakorlott, hozzáértő munkásokat. Ezután következhet maga az erdőtelepítés, az erdőszegély kialakítása. Célszerű, ha az ültetést, telepítést azok a gyakorlott, megfelelő technológiai háttérrel rendelkező szakemberek végzik, akik vállalják akár a befejezett állapotig a telepítés pótlását, ápolását. – mondja Bakos Péter, a Vérteserdő Zrt. természetvédelmi és erdőtervezési osztályvezetője. 

Megtudtuk, hogy a fenntartásnál készen állnak a megállapodásra partnereikkel az ápolási munkák elvégzésére, majd az átadási adminisztrációban – az Erdészeti Hatóság általi átvétel, a pályázati dokumentáció lezárása, az elszámolás – szintén számíthatnak szaktudásukra, tapasztalatukra.

Tóth Balázs erdőgazdálkodási osztályvezető elmondta: a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területén három önkormányzat – Réde számára 1,7 hektárt, Bakonyszombathely számára csaknem 8 hektárt, valamint Komárom városának 5,27 hektárt telepítettek – és több magánszemély is kért tanácsokat, és jelenleg is tárgyalnak érdeklődőkkel. A Gerecsei Erdészeti Igazgatóság területén két cég részére, Neszmélyen 2,3 hektáron, Tatabányán pedig mintegy 3 hektáron végzett a Vérteserdő erdőtelepítést. Hozzátette: az erdősítési kedv a rendelkezésre álló terület, valamint annak hasznosítási lehetőségeinek függvényében változik. A pályázók legtöbbször rövid vágásfordulójú erdőkben gondolkoznak, jellemzően akácosban. A tölgyesek, egyéb keménylombosok nem jellemzőek.

A telepítésre kijelölt terület talaja alapjaiban határozza meg az alkalmazható fafajokat. Az alkalmasak kiválasztásában tud segítséget nyújtani a Vérteserdő Zrt., az erdőtelepítő igényeinek és lehetőségeinek ismeretében. 

Szerintem mindenképpen a teljes folyamatban érdemes segítséget kérni, a szóba jöhető lehetőségekből segítünk kiválasztani az igényeknek legmegfelelőbbet – tette hozzá Tóth Balázs.

forrás: kemma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Matuzsálem platán a Cseke-tó partján

Következő cikk

Erdészeti stratégia Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések