FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fák fölött Pannonhalmán

Az építész nem csak házakat épít, olykor megajándékozza az élet egyéb feladatokkal is. A pannonhalmi lombkorona tanösvényt látható kedvvel formálta meg a tervező OKKA Stúdió. A természettel együtt élő építészet sorozatunk újabb darabja következik.

Pannonhalmán az elmúlt másfél évtizedben sorra épülnek a kortárs építészet és tájépítészet példamutató alkotásai. Ezen előképek nyelve és szerkesztési elvei köszönnek vissza az OKKA Studió által tervezett pannonhalmi Lombkorona Tanösvényen is. A folytonosság szellemisége a természeti környezethez, az erdei ösvények hálózatához való illeszkedésben is tetten érhető. A lombkorona tanösvény nem zárja le zsákutcaként a kialakult úthálózatot, hanem a domborzati viszonyokat kihasználva a túraútvonalak vonalára fűzi rá magát. Az így létrejövő vízszintes kilátó a mozgásukban korlátozottak számára is kinyitja a panorámát, ezáltal egy új elemmel egészíti ki a Pannonhalmán található sokrétű kikapcsolódási lehetőségeket.  

A lombkorona sétány a Boldogasszony‐dombon áll. E magaslat ad otthont a Boldog Mór kilátónak és a Boldogasszony kápolnának, mely utóbbi nem az apátság épületegyüttesének része, hanem az egykori tarisznyavár helyén épült 1714‐ben. Eredetileg a nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemplomaként működött. Az erdei környezetben több szakaszban megépített tanösvény itt található padokkal, asztalokkal, fedett létesítményekkel. Az erdőrészletet jellemzően nem bakancsos turisták, hanem a pannonhalmi épületegyüttes látogatói keresik fel. A tanösvény környezetében egy 56 éves erdő áll, amely korábban mezőgazdasági művelés alatt álló terület volt, ez a kialakult faállomány összetételét és struktúráját is meghatározza. 

Az építészeket a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kérte fel a tanösvény megtervezésére, amivel céljuk az volt, hogy a látogatók számára egy gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, emelt járófelületet biztosítsanak, mely az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

A tanösvény prezentálja az ezeréves emberi környezetben található erdők szerepét, kialakulásukat, telepítésüket, hasznukat, jövőképüket. Bemutatja az antropogén hatásoktól formálódott vegetációk élővilágát, összetételét, struktúráját is, éppen ezért jött létre egy függesztett, az erdő szintjeit érintő lombkorona tanösvény.

A hagyományos tanösvényekhez hasonlóan tájékoztató táblák is segítik a látogatók ismereteinek gyarapodását. Betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába, mai arculatának kialakulásába.

fotók: Danyi Balázs, forrás: octogon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

RUUP - óriás fa megafonok

Következő cikk

Alig lesznek katások az erdészeti ágazatban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések