FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

A legmagasabb fa védelme

A Hyperion fa a Redwood nemzeti parkban, az állam északi részén. Fénykép: AP

Kaliforniában pénzbírsággal, vagy akár börtönnel is sújthatják a világ legmagasabb fáját látogatókat, miután az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és a környező erdőség károkat szenvedett a mindent letipró turistáktól – írta a The Guardian című brit lap.

A ma ismert legmagasabb növény, a Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban élő, 115,55 méteres Hyperion nem érhető el egyetlen turistaúton sem, de ez nem fékezte meg túrázok tömegeit.

Leonel Arguello, a nemzeti park természeti erőforrásokért felelős menedzsere szerint Hyperiont 2006-ban “fedezte fel” két természetbúvár. 2010-től fogva a túrázók is megjelentek, hogy megtekintsék a becslések szerint akár 800 éves “aggastyánt”, miután bloggerek és útibeszámolók írói közzétették pontos helyét. 2019-ben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legmagasabb fája.

A túrázók ugyanakkor ösvényeket vágtak maguknak a sűrű aljnövényzetbe, s a fa is károkat szenvedett attól, hogy ráléptek gyökereire. Arguello szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, mivel letaposták őket a látogatók. A parkmenedzser az ösvények egyre növekvő számán kívül nehezményezte a szemetelést is. Hozzátette, hogy mivel a térségben nincs térerő, ezért segítséget kérni is nagyon sok időbe telne.

Mindez arra ösztökélte a hatóságokat, hogy lezárják a területet. A tilalom megsértőit ötezer dolláros (1,9 millió forint) pénzbírsággal és fél évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják – hangsúlyozta Arguello.

3200 éves faóriás egésze lefotózva

A park tisztségviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Hyperion látogatói csalódhatnak a látványban, ugyanis az aljáról csak lombokat lehet látni, de a tetejét nem.

Az örökzöld mamutfenyő magasságán és akár 7-8 métert is elérő törzsátmérőjén kívül korával is kitűnik: egyes példányok kétezer évnél is idősebbek.

forrás: MTI

Ha még nem láttad volna, most körbefordulva megnézheted hogy is néz ki egy mamutfenyő erdő, és a székedből sem kell felállnod!!! Grandiózus!

A világ “leg-fái” 2012. végén, készítette: Egererdő Zrt.

kapcsolódó:
3200 éves faóriás egésze lefotózva (2014-03-18)
Égig érő kerek erdő (2009-10-19)
Hízni kezdett a 4841 éves fenyőfa – klímaváltozás (2009-11-23)

Előző cikk

Németországi erdőtűz

Következő cikk

A tűzifa ellátás és a magán erdőgazdálkodásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések